Barn i familien til Laila al-Ghandour, en palestinsk 8 måneder gammel baby som ifølge helsemyndighetene i Gaza døde etter å ha inhalert tåregass i Øst-Gaza tirsdag, gråter før begravelsen hennes i Gaza by 15.mai 2018.

* Informasjon i denne saken ble oppdatert 4. juni, se https://www.reddbarna.no/nyheter/gaza-barns-psykiske-helse-i-fare 

- Minst 13 andre barn har nå blitt drept siden protestene begynte den 30. mars, og i dag i Gaza har en mor måtte begrave sine lille baby. Mandag var en av de dødeligste dagene vi har sett siden konflikten i 2014. Seks barn ble drept og flere enn 220 barn ble skadd. Det inkluderer 140 barn som ble skutt på med skarp ammunisjon, ifølge det palestinske helsedepartementet, sier Moorehead.

Ibrahim og Raya, begge 14 år, er blant de skadde ungdommene. Ibrahim ble skutt i beina og har fått beskjed av legene om at det vil ta minst to år før han kan gå igjen uten mén. Raya deltok i protestene og pustet inn tåregass. Hun har fortsatt problemer med å puste, to uker senere.

Foreldre er engstelige

- Selv før protestene begynte var Gazas sykehus på randen av sammenbrudd. 90 prosent av sengene er i bruk. Pågangen av nye skadde leder til at folk blir behandlet i sykehusganger og sendt hjem før de er tilstrekkelig friske. For å gjøre saken verre er det ifølge WHO svært få som får lov til å forlate Gaza og søke medisinsk behandling, noe som øker faren for komplikasjoner og hindrer barn i å få den behandlingen de har krav på.

- Familier som passer på de skadde strever med å klare seg. De har ofte ikke råd til medisinene eller lege-regningene og er ekstremt engstelige for sine barns fremtid. Det kommer i tillegg til bekymringene som følge av ti års israelsk blokade og minkende interesse fra verdenssamfunnet, sier Jennifer Moorehead.

Redd Barnas arbeid

Med støtte fra blant andre Norad jobber Redd Barna i Gaza og på Vestbanken, spesielt med utdanning og med mål om å gi barn med funksjonshemning en mulighet til å gå på skole. Dette gjør vi blant annet gjennom å påvirke nasjonale myndigheter slik at utdanning skal gis til alle barn. I tillegg til det nasjonale nivået snakker vi barns behov lokalt, blant annet hvordan man skal unngå sosial stigma og for å bekjempe stereotypifisering av barn med funksjonshemninger. Særlig jenter har møtt slike hindringer i retten til skolegang.

 

Jente i Gaza

Får kritikk

Israel får knusende kritikk for sin maktbruk etter at 60 palestinske demonstranter ble drept på Gazastripen, skriver NTB. Statsminister Netanyahu forsvarer maktbruken. Ifølge NTB ble minst 60 palestinere drept, blant dem flere mindreårige, da israelske soldater stasjonert ved grensa skjøt med skarpt og med gummikuler og brukte tåregass mot rundt 40.000 demonstranter.

Om lag 1.400 palestinere ble såret, mange av dem etter å ha blitt truffet av skudd på flere hundre meters hold.

Redd Barna er tilstede

Ønsker du å støtte vårt arbeid. Send sms GAZA til 2230 (100 kroner) for å hjelpe barna som lider.