Foto: Redd Barna
På Guatemalas største marked må barna jobbe lange dager. Takket være Redd Barna får de gå på skole innimellom jobbingen. Det gir barna håp om en bedre fremtid.

Totalt regner man at 126 millioner barn mellom fem og 17 år er involvert i farlig, potensielt helseskadelig arbeid i verden i dag. 8,4 millioner av disse barna er fanget i de aller verste formene for ulovlig, nedverdigende og farlig arbeid. De tvinges til å jobbe lange dager for ingen eller svært liten betaling og er sårbare for alvorlige skader, vold og seksuelle overgrep. Disse barna er slavearbeidere. 

Slavearbeidet har flere forskjellige former, hvorav disse åtte er mest utbredt:

Foto: Redd Barna
Denne gutten jobber i et steinbrudd ved Bakavu i Den demokratiske republikken Kongo, hvor han tjener tre kroner om dagen. Rundt 5000 barn jobber under svært skadelige arbeidsforhold i dette steinbruddet.
  • Salg av barn.1,2 millioner barn kjøpes og selges hvert år, ifølge tall fra Unicef. Barna havner også i Vest-Europa, Amerika og Karibia – og antallet trafficking-ofre er på vei oppover. Fattigdom, globalisering og den stadig økende krav om billige varer og arbeid har ført til en stadig større etterspørsel etter føyelige barnearbeidere.  
  • Kommersiell seksuell utnytting. Til enhver tid er blir 1,8 millioner barn misbrukt gjennom prostitusjon, barnepornografi og sexturisme. I India er for eksempel 30 prosent av alle prostituerte barn, i Brasil blir opp mot en halv million jenter og gutter kommersielt seksuelt utnyttet og sør og øst i Asia er en tredel av sexarbeiderne mindreårige.    
  • Bundet barnearbeid. Millioner av barn tvinges til å arbeide bort barndommen sin under forferdelige forhold for å betale ned familiens gjeld. Barna kan ikke slutte i jobben før gjelden er nedbetalt, og i enkelte land blir hele familier således treller på livstid. I India alene jobber opp mot 15 millioner barn som slaver for å dekke andres gjeld. Mange av disse barna er involvert i ulovlig, farlig og skadelig arbeid.
  • Tvangsarbeid i gruveindustrien. En million barn risikerer livet i gruver og steinbrudd i mer enn 50 afrikanske, asiatiske og søramerikanske land. I Sahel-regionen i Afrika setter hver dag 200 000 barn livene sine i fare i gull- og mineralgruver.  
  • Tvangsarbeid i jordbruket. 132 millioner barn under 15 år er fanget av jordbruksarbeid. Et mindretall av disse lever under knallharde slaveliknende forhold. I løpet av lange dager med tungt arbeid på åkrene utsettes de ofte for sprøytemidler, tunge maskiner, macheter og økser. I Kasakhstan jobber barn i bomulls- og tobakkindustrien i inntil tolv timer om dagen, sju dager i uka.
  • Barnesoldater. Opp mot 300 000 barn under 15 år er involvert i væpnede styrker, inkludert regjeringshærer. Gutter og jenter i minst 13 land blir aktivt rekruttert som barnesoldater eller som ”soldatkoner”. Rundt 11 000 barn i Den demokratiske republikken Kongo er holdt fanget som del av de kjempende gruppene.
  • Tvungne barnegiftermål. Barnegiftermål er ett av de mest utbredte, men skjulte formene for slaveri. Unge jenter helt ned i fireårsalderen tvinges til å leve sammen med en ektemann, og slipper ofte ikke ut av huset. Jenter under 15 år har fem ganger større risiko for å dø under graviditet og barnefødsler enn kvinner over 20. I Afghanistan er mer enn halvpartene av jentene gift før de fyller 16 år. 
  • Hushjelper. Millioner av barn over hele verden – noen så unge som seks år – tvinges til å jobbe opptil 15 timer lange arbeidsdager som tjenere i private hjem. Mange blir slått, sultet og seksuelt misbrukt. Det er 200 000 slike barnehushjelper i Kenya, 550 000 i Brasil og 264 000 i Pakistan.