Foto: Redd Barna/ Mai Simonsen
Jeg har arbeidstillatelse, men jeg får ikke bankkonto så lenge jeg ikke har norsk personnummer. Jeg har gått til alle bankene. Jeg kunne begynt å jobbe, men så lenge jeg ikke har en konto å få lønnen inn på, får jeg ikke lov. Og om tre måneder går arbeidstillatelsen min ut, sier Qambari, som har vært i Norge i ett år og seks måneder.

- Jeg har arbeidstillatelse, men jeg får ikke bankkonto så lenge jeg ikke har norsk personnummer. Jeg har gått til alle bankene. Jeg kunne begynt å jobbe, men så lenge jeg ikke har en konto å få lønnen inn på, får jeg ikke lov. Og om tre måneder går arbeidstillatelsen min ut, sier Qambari, som har vært i Norge i ett år og seks måneder.

Hvert år kommer flere hundre barn og unge til Norge for å søke asyl. De har de samme rettighetene etter FNs barnekonvensjon som barn som er født og oppvokst her. Hverdagen deres er i stor grad preget av uforutsigbarhet, manglende kontroll, og venting. I media raser debatter som handler om dem, ikke som barn og unge – men som asylsøkere. Mange barn og unge på mottak forteller Redd Barna at de føler seg stakkarsliggjort, som et problem som skal løses – og ikke som et fullverdig menneske.

- På søndag er det ungdommene fra Hobøl asylmottak som eier teaterscenen. De har selv bestemt hva de vil fortelle publikum og hvordan. De har fått hjelp av engasjerte voksne, men denne forestillingen er først og fremst deres. De fleste av ungdommene har aldri vært på teater før. Ingen av dem har stått på en scene før på søndag. Vi er veldig stolte av dem, sier Janne Raanes, leder for Norgesprogrammet i Redd Barna.

Foto: Redd Barna/ Mai Simonsen
Haddi (16), Razi (18), Qambari (18) og Temori (19) syntes det er greit å vente på bussen - den kommer jo tross alt. Oppholdstillatelsen eller svar på om de får lov å bli i Norge, har de ventet på i både to og tre år, og de venter fremdeles...

Livet på vent

Stykket, som vises på teaterscenen til Bondeungdomslaget, begynner med at en av ungdommene kommer inn på scenen og forteller en historie på sitt eget språk. Publikum skjønner ingenting. Så sier en stemme over høyttaleren: ”Forestillingen begynner om ett minutt, eller om to timer, eller i morgen...”

Ungdommene ler. Det er slik de opplever tiden i Norge; at de venter på et svar som de aldri vet når de får. De venter på skole, arbeidstillatelse eller noe så enkelt som en bankkonto.

- Det er så kjedelig på mottaket. Jeg får ikke gå på skolen fordi jeg er over 18 år. Det er dumt at UDI ikke lar meg gå på skolen. UDI burde i hvert fall gi oss lov til å jobbe. Da jeg kom hit var jeg under 18 år og jeg ville bli lege slik at jeg kunne hjelpe mennesker. Men hvordan skal jeg få til det når jeg ikke går på skole? Jeg er bare hjemme. Vi vet ikke hva som skjer, så vi må bare vente, sier Razi som har vært i Norge i tre og et halvt år.

- Det hjelper å være med på teater. Nå er det i hvert fall noe som skjer, sier hun. Razi både gruer og gleder seg til forestillingen på søndag.

Foto: Redd Barna
Initiativtageren til helgas revy, Are Kalvø, inviterte alle de aspirerende skuespillerne til sin egen fotballopera; Norge-Brasil. Dette var ungdommens første møte med teaterverdenen.

Engasjerte medspillere

Are Kalvø kom med ideen om teater med asylungdommer allerede våren 2010. Arbeidet startet med en gruppe på Hvalstad asylmottak, men så ble den ordinære avdelingen på mottaket lagt ned, og ungdommene flyttet. Våren 2011 begynte Redd Barna samarbeidet med Hobøl. De ungdommene som er med nå, har hatt samlinger siden i fjor høst.

I tillegg til Are Kalvø, er Maria Amelie engasjert i teaterarbeidet. Hun er med på noen øvelser som frivillig for Redd Barna, og har også vært med på å inspirere ungdommene til å skrive dagbok. Maria Amelie ble kjent i Norge da hun skrev boken ”Ulovlig norsk”, som er bygget på hennes egne dagboknotater. Nå vil hun bruke sine erfaringer til å hjelpe andre ungdommer med å få frem sin stemme.

- Redd Barna ønsker at asylsøkerbarn og – unge skal bli sett og hørt for den de er og det de står for. Nå er det opp til oss å ta utfordringene fra disse ungdommene med oss i vårt videre arbeid for asylbarna, sier Janne Raanes, leder for Norgesprogrammet i Redd Barna.

Forestillingen vises søndag 20. mai kl. 1800 på Bondeungdomslagets scene i Rosenkrantz gt 8 i Oslo - meld deg på her. Velkommen!