Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth

Det er høstferie i Oslo denne uka, så det var ikke mulig å få med alle de 12 barna i festkomiteen til å se på kunngjøringen av Nobels fredspris på Fredssenteret i dag. Festkomiteen består i år av barn fra Sagene, Vålerenga og Kampen skoler i Oslo. Seks av barna møtte opp, og de gledet seg til å få vite hvem de skal lage fest for. På forhånd hadde de hørt om flere kandidater, som legen fra Kongo som er nominert for å ha hjulpet kvinner og barn som har vært utsatt for overgrep, og også om Irans utenriksminister for atomavtalen.

Veldig viktig pris

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Spent på å få vite hvem som får fredsprisen (med champagnebrus i glassene). Fra venstre, bakre rad: Cajsa Antonie Olaisen Strønen, Caren Elida Remøy og Julius Engesnes. Foran: Eyvor Sophie Berger, Vinothan Jegathkumar og Ayaan Ahmad.

Stemningen var spent der barna sto foran storskjermen og ventet på at lederen for Nobelkomiteen skulle komme ut. Så ble klokka 11.00, og det ble klart at det er ICAN som får fredsprisen. Barna skålte i champagnebrus, og de begynte å diskutere fredsprisvinneren med en gang.
- Så fint at det er de som kjemper mot atomvåpen som har fått prisen! Atomvåpen er et veldig farlig våpen, som kan utslette hele byer, sier Caren Elida Remøy, 12 år, som går på Vålerenga skole.

- Det er så viktig med denne prisen nå som både Donald Trump og Nord-Korea driver og truer med atomvåpen, sier Ayaan Ahmad, 11 år, også fra Vålerenga skole.

Barna gikk i gang med å lete opp informasjon om ICAN på nettet, og de fant ut at det finnes ICAN i Norge også, at kampanjen ble startet i 2007, og at det er veldig mange organisasjoner som er med i ICAN.
De begynte også å snakke om hvor farlig det er med atomvåpen. Barna har hørt om atombomben som traff Hiroshima, og de synes det er skummelt at det er flere land som har så ødeleggende våpen.

Vise hvor farlig atomvåpen er

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
NRK Østlandssendingen var med mens barna forberedte seg. Fra venstre: Vinothan, Ayaan og Cajsa finner ut hva ICAN er.

- På fredsprisfesten burde vi vise hvor skadelig det er med atomvåpen. Vi kan jo starte hele festen med et stort smell, foreslår Cajsa Antonie Olaisen Strønen, 12 år, fra Sagene skole.
- Ja, vi kan begynne med at det er helt mørkt i salen, og så kommer det en eksplosjon, tilfører Ayaan.
- Vi kan jo ha en forestilling om atomvåpen i fredsprisfesten, for å vise hvordan verden blir hvis man bruker atomvåpen, sier Cajsa.

Barna synes også det vil være viktig å vise hvordan verden vil se ut uten atomvåpen. Og de håper at denne fredsprisen kan føre til at færre land skaffer seg atomvåpen, og at de som har slike våpen ikke får lov til å bruke dem.
- Det ville blitt en mye bedre verden uten atomvåpen, sier barna.

Foto: Redd Barna/Kristin Sommerseth
Gjengen gleder seg til å få møte de som kjemper mot atomvåpen. I tillegg har de med seg seks andre syvendeklassinger som skal lage årets fredsprisfest.

Redd Barnas fredsprisfest arrangeres 10. desember, samme dag som fredsprisen deles ut. Festen vært en del av det offisielle programmet for Nobels fredspris siden 1997. Fredsprisfesten er én times forestilling hvor barn intervjuer fredsprisvinneren, og kjente artister opptrer. Hele opplegget lages av de 12 syvendeklassingene, og barna er selv programledere, presseansvarlige og produsenter. Fredprisfesten holdes inne på Nobels fredssenter, hvor det blir duket for et intimt møte mellom barna og vinnerne på scenen. Flere hundre barn vil få være med på festen som publikum, og showet vil også bli streamet live så skoleklasser og andre interesserte kan få oppleve det.