Foto: Redd Barna/Jon Wang
Long Distance Call er det lengste diktet Saabye Christensen har skrevet. Diktet handler om kjærlighet, og om å endelig slippe fri fra den man elsker.

”jeg tenker ikke lenger på det siste du sa, du sa ikke tenk
på meg og hvorfor skulle jeg det, hvorfor skulle jeg
tenke på akkurat deg, selv om det var du
som sa det først, ikke tenk på meg, synd det ikke
var jeg som fikk sagt det”

Slik begynner boken, som er et helt langt dikt, det lengste diktet Lars Saabye Christensen har skrevet. Long Distance Call handler om kjærlighet, lengsel og frihet. Om frykten, mistanken, krangelen og latteren. I denne poetiske fortellingen for voksne skriver Saabye Christensen om å lete etter kjærligheten og seg selv.

- Long Distance Call er en monolog. Jeg moret meg med å skrive dette diktet. Det har noen setninger som passer bra til Redd Barna. En av dem er ”Kjærlighet er å la være å ødelegge”. Kjærlighet er ikke så vanskelig, kjærlighet er også handling, sier Saabye Christensen.

Foto: Redd Barna/Jon Wang
Saabye Christensen er den femte forfatteren som skriver bok for Redd Barna. Til sammen har de fire forrige bøkene fått inn 3 millioner kroner til Redd Barna.

Sårbare barn

Den kjente forfatteren og lyrikeren syntes ikke det var vanskelig å si ja til å skrive en bok for Redd Barna, når han ble spurt om det.

- Redd Barna er noe man har hatt et forhold til hele livet. Det er barna som er de mest sårbare. Vi må lytte til barn. Et barn har aldri ansvar for sin nød og sin lidelse. Jeg ønsker å bidra med det jeg kan, som er å skrive. Denne boken er en liten brikke i et stort arbeid, sier Saabye Christensen.

Saabye Christensen har mange trofaste lesere. Han håper at de også vil kjøpe Long Distance Call, og støtte Redd Barnas arbeid. Boken er skrevet for voksne, og han tror mange vil finne noe de setter pris på i fortellingen. Dette er femte året på rad at Redd Barna og Aschehoug forlag lanserer bok til jul. Jo Nesbøs bok Det hvite hotellet var første bok ut i denne serien med bøker til inntekt for Redd Barna. Siden har både Knut Nærum (Sneglemannen), Unni Lindell (Det er fred på do) og Anne B. Ragde (Livets topp 5) bidratt til at Redd Barna har fått inn over 3 millioner kroner til utdanning for barn som bor i områder rammet av krig og konflikt.

Foto: Redd Barna/Dan Alder
Redd Barna satser på utdanning for barn som bor i områder med krig og konflikt. Her får en jente skolegang i Colombia.

Viktig utdanning

Redd Barna og Aschehoug er stolte over at årets bok til jul er ført i pennen av Lars Saabye Christensen.

- De fleste barn som ikke går på skolen i dag bor i områder rammet av krig og konflikt. Derfor prioriterer Redd Barna utdanning til barn i disse områdene. Utdanning gir bedre helse og er den viktigste veien ut av fattigdom. Årets bok av Lars Saabye Christensen vil føre til at mange barn får utdanning, sier Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna.

Saabye Christensen er glad for at hans bok er med på å hjelpe barn som trenger det.

- Denne boken skal bidra til inntekt for Redd Barna, samtidig som den kan bidra til å øke interessen for og oppmerksomheten til Redd Barnas arbeid, sier han.

Long Distance Call kan kjøpes i bokhandler over hele landet, og i Redd Barnas nettbutikk.