Revidert statsbudsjett: Et svik mot verdens mest sårbare barn

Regjeringen kutter nesten én milliard kroner i bistand i revidert statsbudsjett – midt i en tid der behovene i verden aldri har vært større. Dette rammer blant annet utdanning for barn i kriseområder, og vi frykter at mange barn nå mister muligheten til skolegang.

Revidert statsbudsjett: Jente i hvit skjorte sitter ved skolebenken og rekker opp hånda.
Redd barna frykter at kutt i bistand til utdanning fører til at utdanningstilbud legges ned, og at de mest sårbare barna mister muligheten til skolegang.

Regjeringen begrunner kuttet med at antallet flyktninger til Norge har vært lavere enn forventet. Men i stedet for å styrke innsatsen der behovene er størst, reduseres altså den totale bistanden. Støtten til utdanning har allerede blitt mer enn halvert under denne regjeringen, og vi ser nå ytterligere kutt i det reviderte statsbudsjettet.

Flere store givere som USA og Storbritannia har allerede gjort dramatiske kutt i bistand. I stedet for å bidra stort til å demme opp for dette følger rike Norge nå etter. 

– Verden har endret seg dramatisk til det verre siden statsbudsjettet ble vedtatt i desember. Vi står midt i en global krise som rammer barn i fattige og sårbare situasjoner hardest. Bistandskutt fra blant annet USA – som følge av Trumps politikk – har allerede ført til at livsviktig hjelp til barn forsvinner. Nettopp derfor burde revidert nasjonalbudsjett i langt større grad speilet de alvorlige behovene vi nå ser, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Redd Barna. 

Regjeringen kutter støtten til utdanning – igjen

Allerede i dag lever mer enn ett av seks barn i konfliktsoner, og 224 millioner barn får utdanningen sin avbrutt av kriser. Likevel fortsetter regjeringen å kutte i støtten til utdanning. Regjeringen har kuttet massivt støtten til utdanning siden de kom til makten – syv av åtte budsjetter fra Støre-regjeringen har inneholdt kutt til utdanning.

Dette er et alvorlig feilgrep

Henriette Westhrin, generalsekretær i Redd Barna

– Dette er et alvorlig feilgrep, og med dette føyer Norge seg inn i rekken av land som i dag kutter støtten til utdanning. Den samlede reduksjonen vil føre til at utdanningstilbud vil bli avsluttet.  Hadde Norge valgt å videreføre bistandsnivået som ble vedtatt i desember, kunne vi være med å berge utdanninga til mange barn som i nå vil miste denne, sier Westhrin. 

0
Bistandsbudsjettet reduseres med 927,2 millioner kroner sammenlignet med saldert budsjett

Utdanningskutt rammer barn i kriseområder

Kutt i utdanningsbistand rammer barn i noen av verdens mest sårbare situasjoner – barn som allerede lever i konflikt, på flukt eller i ekstrem fattigdom. Når støtten forsvinner, betyr det i praksis at skoler stenger, lærere mister jobben og barn mister muligheten til å lære og utvikle seg. Dette skjer samtidig som verden står midt i en læringskrise, der millioner av barn allerede står uten tilgang til grunnleggende utdanning.

Henriette Westhrin, generalsekretær i Redd Barna.
Henriette Westhrin, generalsekretær i Redd Barna.

– Redd Barna er skuffet over at regjeringen ikke bruker dette handlingsrommet til å gjøre mer for verdens mest fattige og sårbare barn. Regjeringen sier at midlene til utdanning skyves til neste år. Men en forsinkelse i midler betyr også en forsinkelse i skoletilbud.  I stedet fortsetter regjeringen å kutte i støtten til utdanning i en verdenssituasjon hvor vi opplever en global læringskrise. Verden trenger en utdannet befolkning mer enn noensinne, og Norge som foregangsland for støtte til global utdanning svikter når vi trengs som mest, sier Westhrin  

Verdens barn betaler for norsk Ukraina-støtte 

De siste årene har bistanden til Ukraina og utgifter til flyktninger i Norge gått på bekostning av langsiktig utviklingsarbeid og forebyggende tiltak. Redd Barna støtter sterk norsk støtte til Ukraina, men denne støtten må ikke gå på bekostning av barn i andre kriser.  

– Norge har både ansvar og økonomisk handlingsrom til å hjelpe i Ukraina og i andre deler av verden. Den humanitære støtten til Ukraina bør derfor komme i tillegg til den ordinære bistanden til utviklingsland, og dette har Stortinget en mulighet til å rette opp i, sier Westhrin. 

Redd Barna er dypt bekymret for signalene dette sender – og for konsekvensene det vil ha for barns rettigheter, trygghet og framtid. 

Lysglimt: Økt støtte til kvinners rettigheter

– Redd Barna er glade for å se at den nye utviklingsministeren legger handling bak ord og øker støtten til jenter og kvinners rett til å bestemme over egen kropp, sier Westhrin. 

Seksuell og reproduktiv helse og rettigheter (SRHR) er et område som er under sterkt angrep globalt, og som blir spesielt rammet av amerikanske kutt. Den støtten som fortsatt finnes, blir ofte gitt med strenge begrensninger – spesielt når det gjelder arbeid med abort. Dette kan få alvorlige følger, særlig for unge. På lang sikt kan det føre til økt dødelighet og at flere jenter dropper tidligere ut av skolen.

– Selv om utviklingsministeren nå legger 50 millioner kroner til dette arbeidet på bordet, mener vi at Norge kunne gjort mye mer. Sammen med andre organisasjoner har vi tidligere bedt om en SRHR-pakke på 1 milliard for å motvirke den negative utviklingen. Jeg håper utviklingsministeren vil vurdere ytterligere opptrapping fremover, avslutter Westhrin.