Bli med på Barnas Valg 2019

 

I Barnas Valg 2017 ga over 60.000 barn og unge sin stemme til det partiet de mener burde få bestemme mest i Norge. Under kan du finne informasjon om Barnas Valg 2017 og finne ut hvilket parti som fikk flest stemmer.

Det politiske systemet

Vis

De politiske partiene

Vis

Valg­resultater

Vis

Valg­resultater

Om Barnas Valg

Vis

Barnas Valgshow

Barnas Valgshow er et politisk talkshow for barn og unge, som forsøker å presentere politikk på en gøy og spennende måte.

SPILL AV

EPISODE 1

I første episode av Barnas valgshow skal vi begynne å sette oss inn i det politiske systemet vi har i Norge. Stian får besøk av rapper, pappa og journalist Aslak Borgersrud som skal gi oss en innføring demokrati. Hvordan fordeles makten i Norge? For å lære oss mer om det kommer selveste Stortingspresident Olemic Thommessen – som sies å være en av de mektigste personene i Norge.

SPILL AV
SPILL AV

EPISODE 2

Vi forsetter å sette oss inn i Norges politiske system. I forrige episode lærte vi at et demokrati betyr at folket bestemmer. Dette gjør vi ved å velge hvem vi vil skal sitte på Stortinget – men hvordan fungerer egentlig et Stortingsvalg? Vi spurte barnehagelærer, barneforfatter og nå heltidspolitiker Eivor Evenrud. Når Stortinget er valgt, skal jo de nye folka på Stortinget velge en regjering som skal gjennomføre alt det Stortinget bestemmer. Vi trengte en ekstra smart person for å fortelle oss mer om hvordan man velger en regjering, derfor vi spurte Mathilde Fasting som jobber i en tenketank om hun kunne vise oss det. Tenk det!

SPILL AV
SPILL AV

EPISODE 3

Da har vi fått en liten innføring i hvilket politisk system vi har i Norge. Nå går vi over til de politiske områdene og de politiske partiene. Først ut er Erna Solberg, leder i partiet Høyre. I tillegg spør vi vår politiske ekspert: Hva er sikkerhetspolitikk?

SPILL AV
SPILL AV

EPISODE 4

Da er vi i gang med politikken, og sist hadde vi besøk av Statsminister og Høyreleder Erna Solberg. I denne episoden kommer Ernas utfordrer til Statsministerposten og leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre. I tillegg kommer generalsekretær i Redd Barna Tove Wang for å snakke om barna får stor nok plass i politikken. 

SPILL AV
SPILL AV

EPISODE 5

Da var det Norges eldste parti, nemlig partiet Venstres tur, og vi får besøk av lederen Trine Skei Grande. I tillegg spør vi vår politiske ekspert Mathilde Fasting hva er Innvandringspolitikk? 

SPILL AV
SPILL AV

EPISODE 6

Politikk handler veldig ofte om penger, og det er nettopp det vi skal ta for oss i episode 6. Vi tar frem tavla og ber vår politiske ekspert forklare oss hva finanspolitikk er. Denne gang tar vi for oss et skikkelig venstresideparti. Audun Lysbakken kommer for å snakke om Sosialistisk Venstreparti.

SPILL AV
SPILL AV

EPISODE 7

Mange partier kaller seg selv grønne, men dagens gjest mener de er grønnest. Vi får besøk av talsperson i Miljøpartiet De Grønne Aina Une Bastholm. Og alle barn er jo opptatt av skole, men var er egentlig skolepolitikk?

SPILL AV
SPILL AV

EPISODE 8

I Norge er vi jo opptatt av velferd og helsepolitikk. Denne gangen spør vi hva er helsepolitikk? I tillegg får vi besøk av lederen i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide.

SPILL AV
SPILL AV

EPISODE 9

Utenom høyresiden og venstresiden har vi det som kalles sentrum. Og i dag for vi besøk av et parti som ligger i sentrum, nemlig Senterpartiet. Deres nestleder Anne Beathe Tvinnerheim kommer for å fortelle mer om partiet sitt. Og denne gang tar vi for oss et politikkområde som kanskje ikke mange kjenner så godt til. Trine Eilertsen kommer for å lære oss hva samferdselspolitikk er.

SPILL AV
SPILL AV

EPISODE 10

Da har vi kommet til det aller siste valgshowet for denne gang. Vi mangler kun et parti som sitter på Stortinget og det er Fremskrittspartiet. Deres leder og Norges nåværende Finansminister Siv Jensen kommer på besøk til oss. I tillegg  for vi besøk av 13 år gamle Penelope fra Miljøgatene som skal lære oss hva miljøpolitikk er. 

SPILL AV
SPILL AV

BARNAS VALG-SANGEN

Elise og Jesper synger Barnas Valg sangen sammen med flere politikere og masse barn i studio.

SPILL AV