MENS SOMALIA VENTER PÅ REGN

Som en enslig grønn plante i brunsvidd beiteland klamrer folk i Somalia seg til håpet om regn og bedre tider.

Av Philip Crabtree (tekst) og Inge Lie (foto/video)

Siden 2015 har syv av de siste åtte regnsesongene sviktet helt eller delvis. Det var år med lite regn før også, men sjeldnere, og lagrene gikk ikke tomme.

Nå er havet varmere og globale værfenomener endrer seg. Til tross for styrtregn og flom i noen områder, er hovedbildet at tørken rammer stadig oftere.

Mange steder er jorda ikke lenger dyrkbar. Dyrene dør. Barna får ikke nok mat og familier tvinges å flytte inn til nærmeste landsby eller til byene.

I hele år har Redd Barna delt ut mat og annen nødhjelp, samtidig som vi støtter brønnboring, vannlagring og andre langsiktige tiltak.

DEN LIVSVIKTIGE MATEN

Lastebilen som ruller inn om morgenen er lastet med ris, bønner og hvetemel, samt gule kanner med matolje.

I 350 landsbyer over hele Somalia har Redd Barna fylt matkamre og vanntanker med basisvarer til familiens kjøkken. Det er måltider til omlag 350.000 mennesker gjennom et helt år.

Det finnes ingen statlige velferdsordninger her. Lån og hjelp fra storfamilie og naboer gjør at de fleste klarer seg - så vidt.

I Puntland er firebarnsfaren Ahmed blant dem som sliter med å få endene til å møtes. Denne dagen registrerer han seg i kommunehuset før han vandrer bort til stablene av sekker. Han får utdelt sine varer og triller dem hjem med trillebår.

«Livet er vanskelig nå. Det bekymrer meg at jeg ikke har noe å tilby barna, for jeg har mistet alt.»
- Ahmed

- Mye har endret seg og den eneste måten vi kan overleve på er nødhjelp og støtte fra slektninger og andre i landsbyen, forteller han.

Han og familien ble tvunget til å flytte til landsbyen da dyrene døde. I begynnelsen bodde de i et skur, nå har naboene bygget hus til dem.

- Men situasjonen er blitt enda vanskeligere, for hvis jeg skal kjøpe noe i butikken er maten blitt mye dyrere. Jeg vet ikke hvordan jeg skal betale utgiftene eller nedbetale lånene som jeg har fått av de lokale kjøpmennene, sier han.

- Hva tror du er årsaken til at regnet sviktet og ført til tørke?

- Klimaendringer er definitivt årsaken. Da jeg var ung gutt kunne jeg se skog, nå er alle trærne borte og alt man ser er ørken. Folk er ikke i stand til å gjøre ting på en miljøvennlig måte slik at miljøet er bærekraftig.

- Da du var ung mann, hadde du mange bekymringer for framtiden?

- Nei, nei, ingen bekymringer. Jeg hadde familie, geiter og masse dyr. Men nå har jeg tapt alt. Jeg hadde ikke de bekymringene jeg har i dag.

- Hva tenker du om dine barns framtid?

- Jeg er alvorlig bekymret for mine barns framtid, spesielt for de to guttene som har funksjonshemninger. Jeg er ikke i stand til å ta dem med til sykehuset i Garowe, for ikke å nevne (hovedstaden) Mogadishu eller til utlandet.

- Det bekymrer meg at jeg ikke har noe å tilby dem, for jeg har mistet alt.

- Familier har helt enkelt ikke hatt nok tid på seg til å hente seg inn igjen etter den alvorlige tørken i 2017. Buskapen døde og tusenvis av mennesker ble tvunget til å flytte til leire for å få tilgang til vann og mat.

Det sier Muhamed Abdulkadir, ansvarlig for Redd Barnas arbeid i Puntland, Somalia.

- Det som virkelig bekymrer meg er hvor ofte tørken rammer. Pastoralist-familiene, de som lever av dyrene, trenger to sesonger med mye regn for å komme seg til hektene etter én dårlig sesong. Selv de tøffeste familiene sier nå at de gir opp for klimakrisen, sier han.

De minste barna er mest utsatt.

- Én million barn under 5 år risikerer akutt underernæring innen midten av 2020 med mindre det internasjonale samfunnet trår til, sier Abdulkadir.

På et Redd Barna-støttet sykehus i Gardo er to mødre lagt inn med sine underernærte barn.

- Barnet mitt hadde feber og kastet opp. Hun ville ikke ta bryst, forteller en ung mor. Vekten ble halvert, men er nå på vei opp igjen.

- Nå er jeg rolig. Jeg er glad for å være her, sier moren.

- Vanligvis oppsøker mødrene sykehuset med sine syke barn, så blir de henvist hit til oss her på stabiliseringssenteret. Eller våre mobile helseteam treffer kvinnene i leirene der de bor.

Det sier sykepleier Fatima. Det er færre innlagte barn her nå enn i sommer, leser vi av det store arket som henger på veggen. Slik fører sykehuset statistikken. Tallene kan fort skyte i været igjen.

  • Landet Somalia består av tre autonome områder; Somaliland, Puntland og South Central Somalia, der hovedstaden Mogadishu ligger.
  • Redd Barna har arbeidet i Somalia siden 1951. Organisasjonen har lange røtter i landet og nyter stor respekt.
  • 14 kontorer er spredt ut over hele landet. Redd Barna er en av svært få humanitære organisasjoner som arbeider i hele Somalia, inkludert Somaliland og Puntland.
  • 2,5 millioner barn og voksne ble nådd av vårt arbeid i 2018.
  • Somalia er verdens mest klima-sårbare land, og samtidig minst forberedt til å håndtere endringene (ND-GAIN)
  • I 2019 deler vi ut mat til 350 000 mennesker, finansiert av Den afrikanske utviklingsbanken.
  • Redd Barna arbeider med å gi barn i Somalia helse- og ernæring, skoletilbud og beskyttelse.
  • Vi støtter lokalsamfunn i bedre forvaltning av naturressurser.
  • Vi reparerer brønner så nødhjelpsforsyninger av vann vil bli mindre nødvending

«Somalia trenger egne planer for å håndtere klimaendringene»
- Abdullahi Ahmed, klimaforsker

- Situasjonen er svært kritisk. Vi trenger støtte og investeringer for å overleve og vi må styrke beredskapen, hvis ikke vil situasjonen forverres, sier klimaforsker Abdullahi Abdirahman Ahmed.

Han mener at Somalia må lage bedre planer og styrke beredskapen og evnen til å tåle klimaendringene.

- Selvsagt trenger vi også nødhjelp for å redde liv. Men hva med morgendagen? I dag redder du meg, men hva med i morgen? Skal du hjelpe meg bestandig? Nei, vi trenger planer for å styrke motstanden mot klimaendringer og gjenopprette våre buskaper.

- Å redde dyra betyr å redde menneskene, avslutter han.

Arbeidet for barns beste i Somalia er en prioritert oppgave for Redd Barna, både når vi gir nødhjelp og i våre langsiktige prosjekter.

Tusen takk for at du støtter vårt arbeid!