En av de tingene barn og unge bruker pc-en, nettbrett eller mobilen mest til, er å spille. Via Internett kan de spille med andre likesinnede, og det kan være veldig sosialt. Ofte spiller mange i klassen til barna de samme spillene, og både spiller og er sammen med venner på samme tid. 
 
Nesten alle gutter, og 3 av 4 jenter spiller digitale spill. Mens gutter fortsetter å spille spill, avtar interessen for spill blant jenter noe med alder, og mens jenter spiller mest på mobil eller nettbrett, bruker guttene i større grad spillkonsoller og PC. 

Gutter foretrekker sport og bilspill, skyte og actionspill og rollespill, mens jentene først og fremst foretrekker partyspill og humor- og tegneserieaktige spill. I 2015 var Minecraft populært hos både gutter og jenter. Mange barn spiller også spill med en læringsfunksjon, som matte-eller skrivespill. På nettbrett kan slike spill lastes ned for barn ned til 1 år. Nesten 4 av 10 9-15-åringer har spilt spill med aldersgrense 16 år, mens 4 av 10 har spilt spill med aldersgrense 18 år, og halvparten av 9-12-åringene mener foreldrene vet mye om de spillene de spiller.

Medietilsynet oppgir at 1 av 10 12-17-åringer er såkalte "storspillere", og har laget gode verktøy for å snakke om problematisk spilling. Les mer

Å spille spill på nett kan være både positivt og negativt for barn og unge. Det danske Medierådets undersøkelser om barn og nettspill viser ikke at nettspill virker sosialt isolerende. Sagt med de unges egne ord:

  • Fordeler: Møter nye mennesker, lærer mer engelsk, morsommere enn å spille alene og kan også spille med venner.
  • Ulemper: Kan bli utsatt for sjikane, forbindelsen kan være dårlig, søvnmangel, det tar for mye tid og energi, avhengighet.

 

Spill som sosialt nettsamfunn

Mange elektroniske spill, både på nett og gjennom spillkonsoller, legger opp til kontakt med andre spillere. Det er svært vanlig med en chattefunksjon i tillegg til selve spillet, og som ved all annen nettkontakt kan dette innebære en risiko for negative opplevelser for barn og unge. Det kan være stygt språk mellom spillerne, og barn kan komme i kontakt med potensielle overgripere som utgir seg for å være barn eller som gjør seg til venns med barnet. Det kan derfor være lurt å prate med barna om hvem de chatter med mens de spiller, og hva de kan gjøre dersom de opplever noe ubehagelig. Mange spill har en rapporteringsfunksjon. 

De fleste spillene barna spiller har aldersmerking, enten på innpakningen, i App-butikken eller som en del av spillet. Aldersmerking blir gjort av The Pan-European Game Information (PEGI). PEGI ble opprettet for å gi foreldre i Europa informasjon som skulle gjøre det lettere å ta avgjørelser ved innkjøp av dataspill. Det kan være nyttig å lese om aldersmerking og sjekke aldersgrenser for spill du som forelder vurderer å kjøpe til ditt barn. Medietilsynet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet har laget en foreldreveiledning som kan lastes ned her, og du kan lese mer på PEGIs nettsider og på Barnevakten.no sine sider om spill.