Foto: Redd Barna/Sylvia Jacobsen
Barn foran den evige fredsflammen i Kristiansand Dyrepark. Hvert år overrekkes en fakkel fra fredsflammen til årets fredsprisvinner under Redd Barnas fredsprisfest på Nobels fredssenter i Oslo.

– Ingen barn vil ha krig. Det er de voksne som skaper krig. De må høre på barna når vi sier at vi vil ha fred, sier Emir (12) fra Oslo.

Mange barn over hele Norge tenker som Emir. For å vise voksne at de mener alvor når de sier at de vil ha fred, gjør barn mye forskjellig. 

Gjennom fredsarrangementer får barn i Norge mulighet til å vise solidaritet med alle barn i verden som er offer for krig og konflikt, og gi uttrykk for sine ønsker om fred.
 
Redd Barnas fredsfester er Norges største landsomfattende fredsarrangement. Her får barn over hele landet uttrykke sine fredsønsker.

Fredsfestene har funnet sted hvert eneste år siden 1994. Tidligere år har 10-12 000 barn deltatt på fredsfester over hele Norge. Gjennom fredsfestene viser barna solidaritet med alle barn i verden som er ofre for krig og konflikt – og de gir utrykk for sine ønsker om fred. Mange steder i landet går barna også i fakkeltog for fred, skriver dikt om fred eller samler inn penger til Redd Barnas arbeid for å hjelpe barn i krig.  

Fredsfest i Kristiansand Dyrepark

I begynnelsen av desember hvert eneste år feirer mellom 400 og 600 barn fra Kristiansand-området fredsfest i dyreparken. Der brenner en evig fredsflamme i en kjempestor jettegrytestein på Redd Barnas Fredsplass. Denne fredsflammen skal brenne til ingen barn lenger opplever krigens redsler. Rundt flammen ligger en rekke steiner som er påskrevet navnet på hvert av verdens ”uroland”, hvor barn lider på grunn av krig.

Når det blir fred i et land, blir steinen snudd så skriften vender ned. Først når alle steinene er snudd, kan flammen slukkes. Fra denne flammen tenner hvert år et barn en fredsfakkel, som han eller hun så overrekker til vinneren av Nobels fredspris på Redd Barnas Fredsprisfest på Rådhusplassen i Oslo.

Foto: Redd Barna/Brynjar S. Nilsen
Hvert år er det fredsfest ved Lindesnes fyr der barna uttrykker sine fredsønsker. Dette bildet er fra fredsfesten i 2006.