SUSMITA

Bor: Nepal
Alder: 7 år
2. klasse

Susmita elsker å gå på skolen og lære nye ting. Hun har ikke ett spesielt favorittfag, men liker godt timene hvor de lærer nepali, som er det offisielle språket i Nepal.

Med din støtte

Som fadder støtter du arbeidet som sikrer Susmita og hennes medelever bedre undervisning, og et godt læremiljø. Med din hjelp gir Redd Barna lærerne på Susmitas skole systematisk opplæring og støtte, slik at de kan gi barna en god skolehverdag med trivsel og riktig læring. Din støtte sørger også for at elevene på skolen får bøker og annet skolemateriell.

Vi gleder oss til å følge Susmitas reise videre med deg!

 • 1 oktober, 2019

  Siste nytt fra Susmita

  Det er første gang vi møter Susmita siden hun ble valgt til å representere barna i landsbyen. Den blide jenta går nå i tredje klasse etter å ha gjort det veldig bra på de avsluttende eksamenene før sommeren.

  Susmita trives godt på skolen, men starten på det nye skoleåret kom sent i gang for hennes del. Siden moren ikke kunne la Susmita være alene, måtte hun bli med familien da de dro for å ta vare på Susmitas tante som hadde blitt syk. Da hun kom hjem ble hun selv syk, og skolestarten måtte nok engang utsettes. Heldigvis ble Susmita bedre etter at foreldrene tok henne med til legen, og nå er hun tilbake på skolen for fullt.

  På de avsluttende prøvene til andreklasse var Susmita blant de aller beste elevene i klassen, og forteller oss at hun er veldig fornøyd med egen innsats. Hun gjør det bra i de fleste fagene, og spesielt i favorittfaget nepali (morsmål). Susmita henger fremdeles litt etter i matematikk og engelsk, men med litt ekstra hjelp tror lærerne at hun vil mestre disse fagene også.

  Det er gode tider for Susmita og familien. Selv om de lever i ekstrem fattigdom, og faren til Susmita i perioder må reise til India for å brødfø familien, har de hatt en veldig bra potet-sesong. Etter å ha solgt flere tonn med poteter, satt familien igjen med ca. 60 000 nepalske rupi (4700 NOK). Selv om det ikke høres mye ut for oss her i Norge, er dette nok til å dekke familiens utgifter for et helt år. De har også solgt noen geiter, og noen av disse pengene har gått med til å kjøpe lunsjbokser til Susmita og søsknene slik at de kan ta med seg hjemmelaget og næringsrik lunsj til skoledagen.

  Som fadder sørger du for at elever som Susmita får utdanning og muligheten til å skape seg en framtid. Tusen takk for at du gir Susmita og klassekameratene god undervisning, skolemateriell og et trygt læringsmiljø! Som Redd Barna-fadder gjør du en forskjell i barns liv hver dag.

 • 1 april, 2019

  Velkommen til Susmita!

  Susmita er syv år gammel og går i andre klasse på den lokale skolen i en liten landsby som ligger i den midtvestre delen av Nepal. Det er bare 12 familier som bor i landsbyen, og her bor Susmita sammen med foreldrene og fire søsken.

  Susmita elsker å gå på skolen og lære nye ting. Hun har ikke ett spesielt favorittfag, men liker godt timene hvor de lærer nepali, som er det offisielle språket av over 100 forskjellige språk og dialekter i Nepal. Når Susmita ikke er på skolen eller gjør lekser, må hun ofte hjelpe moren med forskjellige oppgaver hjemme.

  Men selv for en travel jente i Nepal, blir det tid til lek. Susmita liker å være sammen med vennene sine, og da spiller de forskjellige spill og leker med leker som de har laget selv av leire.

  Den store familien deler et enkelt hus som er bygget av leire og stein. Huset har fire rom, men ikke innlagt strøm og vann. Hver dag bruker familien minst 30 minutter på å hente vann i brønnen som hele landsbyen deler på. Det finnes ingen helsetjenester i landsbyen, og hvis noen i familien blir syke tar det en time å gå til nærmeste helsestasjon.

  Som de fleste andre i landsbyen lever Susmita og familien i ekstrem fattigdom. Faren jobber som dagarbeider i landsbyen og tar de jobbene han kan få. Moren passer hjemmet og husdyrene som familien har. Familien har for øyeblikket 10 geiter, to okser og tre høner. I tillegg har familien et lite stykke med jord hvor de dyrker grønnsaker og korn. Men det er ikke nok til å brødfø familien. Susmitas far må derfor med jevne mellomrom dra til India i lange perioder for å tjene penger slik at familien kan overleve.

Susmita blir representantbarn i Redd Barna