SUSMITA

Bor: Nepal
Alder: 9 år
4. klasse

Susmita elsker å gå på skolen og lære nye ting. Hun har ikke ett spesielt favorittfag, men liker godt timene hvor de lærer nepali, som er det offisielle språket i Nepal.

Med din støtte

Som fadder støtter du arbeidet som sikrer Susmita og hennes medelever bedre undervisning, og et godt læremiljø. Med din hjelp gir Redd Barna lærerne på Susmitas skole systematisk opplæring og støtte, slik at de kan gi barna en god skolehverdag med trivsel og riktig læring. Din støtte sørger også for at elevene på skolen får bøker og annet skolemateriell.

Vi gleder oss til å følge Susmitas reise videre med deg!

 • 5 januar, 2021

  Nyttårshilsen fra Nepal

  2020 ble året hvor livet ble snudd fullstendig på hodet. I løpet av noen få måneder forandret koronaviruset verden for alltid. Som for de fleste har det vært en utfordrende tid for Susmita og familien. Susmita forteller at det er lenge siden hun har vært på skolen. Da skolene åpnet etter den første nedstengningen, gikk det bare to dager før de lokale myndighetene bestemte seg for å stenge de ned igjen etter at det ble oppdaget nye tilfeller av koronasmitte i området.

  – Det verste som skjedde i fjor var at jeg ikke fikk gå på skolen. Jeg fikk bare vært på den nye skolen min i to dager. Jeg ønsker meg at viruset blir bort snart og at vi kan gå på skolen som vi pleier.

  Økonomisk er det også en vanskelig tid for familien. Susmitas far har ikke jobbet på mer enn seks måneder på grunn av nedstengningen, og det har satt familien i en ekstra vanskelig situasjon. Heldigvis har de fått solgt en del grønnsaker som de har dyrket, men det gir ikke mer penger enn det som går med til mat. Med din hjelp har Redd Barna sørget for at Susmita har fått skolesaker som hun kan bruke i hjemmeundervisningen. Hun har også fått munnbind, sanitærartikler, nye vinterklær og vinterstøvler som vil holde henne varm gjennom vinteren. Med din hjelp fortsetter arbeidet med å gi Susmita og de andre elevene skolegang og en bedre framtid.

  Tusen takk for at du gir barn som Susmita skolegang og hjelp gjennom en vanskelig tid. Uten faddere som deg hadde vårt arbeid ikke vært mulig. Sammen redder vi barn.

 • 8 september, 2020

  "Jeg savner å leke med vennene mine"

  I en verden som fortsatt preges av koronapandemien, har vi denne gangen ikke hatt mulighet til å besøke Susmita personlig. Heldigvis har vi klart å få kontakt via telefon, og etter omstendighetene står alt bra til med Susmita og familien.

  Susmitas landsby har vært i total ned­stengning siden mars. Alle skoler er fortsatt stengt og alle blir oppfordret til å holde seg mest mulig hjemme. Susmita forteller at mange er engstelige og at det går mange rykter om korona­ viruset i landsbyen. Hun synes det er trist at skolen er stengt, men skjønner at alle må gjøre så godt de kan for å hindre at viruset sprer seg. Susmita skulle egentlig ha begynt i fjerdeklasse på en ny skole nå, men ingen vet foreløpig når skolene vil bli åpnet igjen.

  Moren forteller oss at Susmita og søsteren Laxmi har gjort en kjempe­innsats for å gi familien råd om hvordan de skal beskytte seg mot koronaviruset. De følger nemlig med på nyhetene på radioen hver dag, og forteller resten av familien hva slags råd og retningslin­jer myndighetene i Nepal anbefaler for befolkningen.

  En av Redd Barnas lokale samarbeids­partnere har startet et prosjekt som hjelper familier som er spesielt utsatt. Gjennom prosjektet har landsbyen også mobilisert lærere som gir barna hjemmeundervisning, skolemateriell og lesebøker slik at de ikke blir stående helt uten skolegang. Det synes Susmita er bra, for hun savner å være på skolen og lære nye ting.

  En annen viktig del av prosjektet er å gi befolkningen i lands­byen råd og hjelp til hvordan de best kan beskytte seg mot viruset gjennom ulike hygienetiltak. Så langt har 496 familier fått mat, olje og andre forsyninger som hjelper dem gjennom krisen. Nå håper alle at situasjonen vil forandre seg til det bedre, og at vi snart får mulighet til å besøke Susmita igjen.

  Som fadder gjør du en forskjell i barns liv hver dag. Tusen takk for at du hjelper Susmita og andre barn i Nepal gjennom en vanskelig tid!

 • 11 mai, 2020

  Tiden før korona

  Ved vårt forrige besøk i Nepal levde vi fortsatt i en verden som ikke var rammet av koronaviruset, og livet gikk sin vante gang for Susmita og familien. Mye har forandret seg i ettertid. Situasjonen i Nepal er generelt uoversiktlig, men så langt vi vet står det bra til med Susmita og familien. Forhåpentligvis vil vi kunne ha en mer oppdatert beskrivelse av deres situasjon i neste oppdatering. Det viktigste nå er selvfølgelig å begrense smittefaren så langt det lar seg gjøre, og vi tar alle forholdsregler for å beskytte Susmita, familien, resten av landsbyen og våre ansatte.

  Det vi kan fortelle fra det siste besøket, er at Sumita hadde fortsatt den fine framgangen på skolen gjennom tredjeklasse. Hun fortalte stolt at hun var blant de fem beste elevene i klassen da de fikk resultatene av de siste prøvene, og at hun hadde vunnet en debatt-konkurranse som skolen hadde arrangert.

  Som de fleste andre land har Nepal nå også stengt skolene inntil videre, og det er uklart når Sumita får begynne på skolen igjen. Vårt landkontor i Nepal jobber nå på spreng for å kartlegge hva som kan gjøres av tiltak og informasjonsarbeid for å begrense smittefaren i landet.

  Etter skolen bruker Susmita mye tid på å leke med venner og hjelpe moren hjemme. Familiens økonomiske situasjon er som alltid vanskelig, men da vi var på besøk kunne Susmita fortelle at faren nå hadde fått jobb hjemme i Nepal. Selv om det er i en annen by, er hun kjempeglad for at faren nå slipper å dra til India for å jobbe.

  Det har vært en ekstrem kald vinter i Nepal, og Susmita fortalte oss at hun hadde vært mye inne denne vinteren. Da liker hun best å sitte i nærheten av varmeovnen og kose seg med popkorn. I kalde tider spiser familien også ofte den lokale delikatessen «sisno» som er laget av det vi her i Norge kaller brennesle!

  – Susmita ble overbegeistret da hun fikk ny skoleuniform, ransel og skrivesaker. (Sumitas mor)

  Noe av det som hadde gjort Susmita mest glad siden vårt forrige besøk var den splitter nye skoleuniformen, ranselen og skolemateriellet hun hadde fått med støtte fra faddere som deg – og det er stort for en liten skolejente i Nepal.

  Tusen takk for at du hjelper Susmita og andre barn gjennom en vanskelig tid. Din støtte er nå viktigere enn noensinne, og sammen skal vi vinne kampen mot korona!

 • 16 desember, 2019

  Nyttårshilsen fra Nepal

  2019 var et godt år for Susmita og familien. Selv om de lever i fattigdom, sørget den gode potetavlingen og salg av geiter for at familien klarte seg økonomisk. Men det er fortsatt vanskelig å få arbeid i landsbyen, og Susmitas far regner med at han må dra tilbake til India for å jobbe.

  Den blide jenta stortrives fortsatt på skolen, selv om hun synes noen fag er utfordrende. På grunn av sykdom fikk hun ikke startet skoleåret da hun skulle, men Susmita er allikevel kjempefornøyd med resultatene hun har fått gjennom året. Hun ønsker å bli enda bedre i engelsk, og deltar derfor ofte i ekstra­ undervisning etter vanlig skoletid. Susmita er også aktiv i skolens barneklubb, og passer alltid på at hun får tid til å delta på de ukentlige møtene. Av og til arrang­erer skolen forskjellige elevkonkurranser, og Susmita forteller stolt at hun kom på tredjeplass i den siste quiz­konkurransen.

  – Jeg er medlem i barneklubben og synes det er morsomt i delta på alle aktivitetene som skolen arrangerer.

  Med støtte fra faddere som deg, har elevene på Susmitas skole fått flere lære­ bøker, og flere klasserom har fått nytt inventar. Lærerne har også fått nytt undervisningsmateriell og videre­utdanning, slik at de kan gi Susmita og klassekameratene bedre undervisning. For å hjelpe elever som har behov for individuell oppfølging, har skolen også startet opp med to timer ekstra under­ visning etter vanlig skoletid hver dag.

  I oktober feiret hun også Dashain, som er en av de største nasjonale festivalene i Nepal. Festivalen varte i 10 dager, og er et av årets høydepunkter for Susmita og familien. Da samles alle og spiser god mat og tar en velfortjent pause fra den harde hverdagen. Men nå venter et nytt år med nye utfordringer for Susmita, og vi gleder oss til å følge henne videre sammen med deg.

 • 1 oktober, 2019

  Siste nytt fra Susmita

  Det er første gang vi møter Susmita siden hun ble valgt til å representere barna i landsbyen. Den blide jenta går nå i tredje klasse etter å ha gjort det veldig bra på de avsluttende eksamenene før sommeren.

  Susmita trives godt på skolen, men starten på det nye skoleåret kom sent i gang for hennes del. Siden moren ikke kunne la Susmita være alene, måtte hun bli med familien da de dro for å ta vare på Susmitas tante som hadde blitt syk. Da hun kom hjem ble hun selv syk, og skolestarten måtte nok engang utsettes. Heldigvis ble Susmita bedre etter at foreldrene tok henne med til legen, og nå er hun tilbake på skolen for fullt.

  På de avsluttende prøvene til andreklasse var Susmita blant de aller beste elevene i klassen, og forteller oss at hun er veldig fornøyd med egen innsats. Hun gjør det bra i de fleste fagene, og spesielt i favorittfaget nepali (morsmål). Susmita henger fremdeles litt etter i matematikk og engelsk, men med litt ekstra hjelp tror lærerne at hun vil mestre disse fagene også.

  Det er gode tider for Susmita og familien. Selv om de lever i ekstrem fattigdom, og faren til Susmita i perioder må reise til India for å brødfø familien, har de hatt en veldig bra potet-sesong. Etter å ha solgt flere tonn med poteter, satt familien igjen med ca. 60 000 nepalske rupi (4700 NOK). Selv om det ikke høres mye ut for oss her i Norge, er dette nok til å dekke familiens utgifter for et helt år. De har også solgt noen geiter, og noen av disse pengene har gått med til å kjøpe lunsjbokser til Susmita og søsknene slik at de kan ta med seg hjemmelaget og næringsrik lunsj til skoledagen.

  Som fadder sørger du for at elever som Susmita får utdanning og muligheten til å skape seg en framtid. Tusen takk for at du gir Susmita og klassekameratene god undervisning, skolemateriell og et trygt læringsmiljø! Som Redd Barna-fadder gjør du en forskjell i barns liv hver dag.

 • 1 april, 2019

  Velkommen til Susmita!

  Susmita er syv år gammel og går i andre klasse på den lokale skolen i en liten landsby som ligger i den midtvestre delen av Nepal. Det er bare 12 familier som bor i landsbyen, og her bor Susmita sammen med foreldrene og fire søsken.

  Susmita elsker å gå på skolen og lære nye ting. Hun har ikke ett spesielt favorittfag, men liker godt timene hvor de lærer nepali, som er det offisielle språket av over 100 forskjellige språk og dialekter i Nepal. Når Susmita ikke er på skolen eller gjør lekser, må hun ofte hjelpe moren med forskjellige oppgaver hjemme.

  Men selv for en travel jente i Nepal, blir det tid til lek. Susmita liker å være sammen med vennene sine, og da spiller de forskjellige spill og leker med leker som de har laget selv av leire.

  Den store familien deler et enkelt hus som er bygget av leire og stein. Huset har fire rom, men ikke innlagt strøm og vann. Hver dag bruker familien minst 30 minutter på å hente vann i brønnen som hele landsbyen deler på. Det finnes ingen helsetjenester i landsbyen, og hvis noen i familien blir syke tar det en time å gå til nærmeste helsestasjon.

  Som de fleste andre i landsbyen lever Susmita og familien i ekstrem fattigdom. Faren jobber som dagarbeider i landsbyen og tar de jobbene han kan få. Moren passer hjemmet og husdyrene som familien har. Familien har for øyeblikket 10 geiter, to okser og tre høner. I tillegg har familien et lite stykke med jord hvor de dyrker grønnsaker og korn. Men det er ikke nok til å brødfø familien. Susmitas far må derfor med jevne mellomrom dra til India i lange perioder for å tjene penger slik at familien kan overleve.

Susmita blir representantbarn i Redd Barna