Dere skal jo også til Oslo sammen, så til slutt, gleder dere dere til dette og hvilke forhåpninger har dere til turen?

-Det blir kjempegøy og veldig spennende, jeg gleder meg masse, sier alle seks nesten i kor og med et bredt smil rundt munnen. –Jeg syns det blir veldig morsomt å se hvordan de jobber i Oslo, sier Henrik med en forventningsfull stemme.

–Jeg gleder meg mest til å bli kjent med nye mennesker, og få et nytt synspunkt på de emnene vi jobber med. I tillegg håper jeg veldig at jeg får møte Stian Barsnes Simonsen, smiler Irja lurt med en litt rødligere farge i kinnene.

Foto: Redd Barna/Espen Olsen Enger
Ekspertgruppen fikk låne møterom i Dyreparken, hvor de jobbet med nye planer for Redd Barnas fredsprisfest.

15 år gamle Espen Olsen Enger har vært praksiselev ved Redd Barnas regionkontor i Kristiansand den siste uken. Han møtte de unge ekspertene Philip, Ingrid, Ylva, Henrik, Irja og Alma mens de var "på jobb" i Dyreparken.

Hvordan er det å jobbe i en gruppe som skal utvikle et nytt konsept med Redd Barna?

-Jeg syns det er veldig gøy å få lov til å være med på dette, i tillegg er det utfordrende og jeg tror jeg kommer til å lære mye, svarer Alma engasjert. –Jeg syns også det er gøy å få være med, fordi jeg er opptatt av at alle barn skal ha det bra, skyter Ingrid inn.

Hva gjorde du for å bli med i ekspertgruppa?

-Vi måtte svare på noen spørsmål fra Redd Barna og skrive en kort fredsappell, sier Irja, etter å ha skutt hånda først i været. –Vi måtte også skrive vårt eget fredsønske og skrive et fredsbudskap til OPCW, som vant Nobels fredspris i år, legger Ingrid og Henrik til.

Foto: Redd Barna/Espen Olsen Enger
Her er ekspertgruppen foran Redd Barnas fredsflamme i Dyreparken. Fra denne flammen tennes fredsfakkelen som gruppen skal ha med seg til Oslo.

Hva skal dere egentlig gjøre i denne ekspertgruppa?

-Vi skal vise frem fredsflammen og prøve å synliggjøre den mer, slik at folk skal vite hva fredsflammen er og hva den betyr. Vi skal jobbe med et nytt konsept for fredsflammen og fredsmonumentet, svarer Alma ivrig.

Dere sa at dere måtte skrive deres eget fredsønske i 2013, hva var ditt ønske?

Mitt fredsønske er at det skal bli slutt på krigen og forferdelighetene i Syria, slik at folk og spesielt barn ikke skal lide lenger, sier Phillip. –Jeg har lyst til at alle kan ha kjærlighet til hverandre og at folk kan respektere og bry seg om min neste, legger Ylva til med et stort snev av håp i stemmen.

Phillip nevnte dette med Syria, hva er det som skjer der for tiden og hva synes dere om det som hender der?

-Noen i Syria er veldig uenige, og de dreper andre for å få fram sin mening. Dette går også utover mange barn. Jeg syns rett og slett det er barnslig av de voksne å starte en krig og drepe mange uskyldige bare fordi de er uenige, sier Alma med et litt sint tonefall. –I tillegg til det Alma sier, syns jeg det er veldig teit å ta igjen. Istedenfor å kunne løse opp i problemene på en mer voksen måte, tar de igjen mot hverandre, akkurat som små barn som slåss, mener Phillip. –Jeg er enig med Alma og Phillip, og det er enkelt og greit, helt forferdelig, legger Irja til.

Det blir, som dere var inne på, drept mange barn og sivile, hva er deres tanker rundt det?

-Jeg syns det er veldig fælt, sivile burde bli holdt utenfor, og ikke bli straffet for noe som de ikke har gjort, svarer Henrik med en vemodig tone i stemmen.