Foto: Linn Ersland
Linn Ersland reiste over fjellet til værbitte Kjøllefjord for å fortelle ungdommene i bygda om årets prosjekt. Linn var selv på kompetansereise til Honduras i august, og syntes det var fint å bruke denne kunnskapen.

Ungdom ved Kjøllefjord skole er allerede godt igang med å finne seg jobber til årets Operasjon Dagsverk. Det lille fiskeværet i Finnmark ligger godt utsatt for vær og vind i vintermånedene. Likevel klarte jeg å komme meg over fjellene for å fortelle de femti 8.-, 9.- og 10.-klassingene om ungdoms hverdag i Mellom-Amerika.

Årets OD-dag handler om at norsk ungdom skal få muligheten til å være solidariske med ungdom i Mexico, Guatemala og Honduras. Pengene de tjener inn skal brukes til å gjøre skolen et godt alternativ til de kriminelle miljøene. Noe som er milevis unna skolehverdagen til ungdom i Finnmark.

Dette er virkelig seriøse greier

Til tross for at utfordringene til ungdommene i prosjektlandene er såpass annerledes enn for elevene i Finnmark, møtte jeg svært engasjerte ungdom da jeg besøkte ungdomsskole- og videregående-elever i Lakselv, Mehamn og Kjøllefjord denne uka.

“Hvordan var det å være på et så farlig sted?” “Hørte du pistolskudd?” “Så du noen bli drept?” “Dette er virkelig seriøse greier!”

Etter endt foredrag kom det mange spørsmål. Ungdommene var nysgjerrige og interesserte, og det var tydelig at de kriminelle miljøene gjorde sterkt inntrykk.

Husk at det skal så lite til for å få til så mye!

Foto: Redd Barna
Å leve er å studere, står det på denne guttens ansikt. årets OD-prosjekt går til voldsfrie skoler i Guatemala, Mexico og Honduras. Uke 42 og 43 er internasjonale uker, og Redd Barna frivillige har reist rundt og fortalt om årets prosjekt til ungdoms- og videregående skoler i hele Norge.

Etter alle opplevelsene på kompetansereise i Honduras i august var det godt å se engasjerte norske ungdom som bryr seg. Om hvordan ungdom har det andre steder i verden. Om hvordan de kan bidra til å gi ungdom i andre land en bedre utdanning.

Jeg avsluttet hvert foredrag med å overbringe en beskjed fra Presión Honduras:

“Det nytter å bidra! Husk at det skal så lite til for å få til så mye! Husk at hver og en av dere bidrar til å gjøre verden til et bedre sted!”.

Jeg håper og tror ungdommen i Finnmark tar med seg dette når de 31. oktober går på jobb for ungdommen i Guatemala, Honduras og Mexico.