Foto: Marte Pedersen
Annette Ericson Maritvold holdt flere OD-foredrag under Internasjonal Uke, og syntes det var fantastisk gøy!

Det har vært en travel, men morsom høst for frivillige i Region Øst. Til sammen holdt frivillige 136 OD- foredrag på nesten 60 skoler. 18 000 elever fikk høre om Redd Barnas prosjekt Voldsfrie skoler, og mange av de frivillige hadde mye morsomme historier å fortelle i etterkant.

Foto: Elin Langli
Elever ved Lutvann skole samlet inn penger til barn i Nepal. Det er alltid gøy når barn vil hjelpe andre barn.

Vi har også vært en del på skolebesøk for å fortelle om Redd Barnas internasjonale arbeid i forbindelse med at elevene har samlet inn penger, og har fått flere kvalifiserte frivillige til nettvettarbeidet vårt. Mange lokallag var også representert på årets landsmøte, hvor flere frivillige fra Region Øst deltok for første gang med stor iver.

Som alltid har våre frivillige arrangert mange flotte aktiviteter for barn på asylmottak, og for bosatte flyktningbarn. Tur til Teknisk Museum,  svømmekurs, teaterbesøk, tur til Tusenfryd, kinoturer, dansekvelder og mye, mye mer. Regionkontoret imponeres stadig over hvor kreative og engasjerte våre frivillige er, og det er tydelig at barna setter pris på aktivitetene!

Foto: Espen Olsen Enger
Ekspertgruppen var godt forberedt til fredsfesten.

Unge fredseksperter i Region Sør

Seks elever fra Sørlandet utgjorde Redd Barnas ekspertgruppe som deltok under utdelingen av Nobels fredspris. I hele november jobbet de med forberedelser til Redd Barnas fredsfest i Dyreparken som gikk av stabelen 2.desember.

Generalsekretær i Redd Barna, Tove Wang, besøkte arrangementet og holdt appell om krigssituasjonen i Syria. De seks medlemmene i gruppen var satt sammen av elever fra tre forskjellige skoler i Vest-Agder. Elevene jobbet tett sammen med ansatte i Redd Barna, og de utformet blandt annet egne fredsønsker:

-Mitt fredsønske er at det skal bli slutt på krigen og forferdelighetene i Syria, slik at folk og spesielt barn ikke skal lide lenger, sa Philip fra Fagerholt skole i Kristiansand.

Foto: Rune Stormark/Redd Barna
Barna er engasjerte og ivrige når de samler inn penger til Redd Barna.

Barn hjelper barn i Syria

Ann Elisabeth Selvig har vært aktiv i Redd Barnas lokalforening i Sola i en årrekke, og et av hennes hjertebarn har alltid vært skolesatsingen.

Hun setter stor pris på at hennes egen arbeidsplass, Skadberg skole i Rogaland, samarbeider tett med Redd Barna. -Vi bruker Det magiske klasserommet og Rettighetsslottet aktivt her på Skadberg skole, og får gode tilbakemeldinger fra lærere og elever, sier Ann Elisabeth.

De to pedagogene brenner for at Redd Barnas arbeid skal bli kjent blant elevene i Sola kommune, og at barna selv deltar aktivt i forberedelser. Elevrådet deltar i planlegging og gjennomføring av vår årlige temauke som alltid starter ved at rektor klipper snoren.

Foto: Redd Barna
Det manglet ikke på boller, kaker og smågodt under festen til Bosatt.

Barn ut i fritidsaktiviteter

I Region Vest fortsetter Bosatt gruppen med det flotte arbeidet. De frivillige er i grupper på 3 eller 4 og følger opp familier med den hensikt å få barna ut i fritidsaktiviteter.

Selv om gruppene jobber mest sammen med familiene, prøver de å møtes jevnlig. En av aktivitetene som de håper at kan bli en årlig tradisjon er Bosatt festen de arrangerte i april.

Foreldre, barn og frivillige samlet seg til stolleken, sekkeløp, potet-på-skje-løp, dansing og matspising. Alle deltok i lekene og festen ble avsluttet med utdeling av godteposer, noe som ble veldig populært.

Foto: Åshild Rød
Innsamlingene står sterkt i organisasjonen og også i år har lokallag og enkeltpersoner samlet inn masse penger. Her fra julemesse på Osterøy.

Innsamlinger

Flere grupper i Region Vest har hatt innsamlingsaktiviteter i år. I Stryn arrangerte lokallaget sin årlige basar på FN dagen, 24 oktober. 4. klasse på Tonning Skule underholdt med sang, og mange privatpersoner og bedrifter stilte opp med gaver og gevinster.  

Osterøy lokallag arrangerte julemesse med stort hell. Det ble så bra at de holder på å vokse ut av lokalene de bruker. Rekordoppslutningen og rekordresultatet var mulig på grunn av grundig arbeid i lokallaget og god støtte fra lokalbefolkningen.   

På Søre Øyane utenfor Bergen ble det stelt i stand en folkefest da Tommy Aasen fikk med seg venner, familie og kjente på å arrangere Redd Barna Cup. Både store og små koste seg med fotball, volleyball, is, slush, hotdog, lykkehjul, loppemarked og live musikk. Alle aldersgrupper stilte med fotball lag og Norsk Folkehjelp stod parat i tilfelle skader.

Foto: Redd Barna
Det var et stort oppmøte på åpningen av utstillingen.

Utstilling i Trondheim

I Trondheim var det mulig å se utstillingen "Først og fremst barn" av Rebecca Jafari, fotograf i Redd Barna, i to uker i november/desember.

Åpningen av utstillingen ble godt besøkt, og i løpet av de to ukene den var i Trondheim, var det mange skoleklasser og andre interesserte innom for å få ett innblikk i en barndom på asylmottak. Utstillingen er en del av Redd Barnas kampanje, som også het ”Først og fremst barn”. 

Janne Raanes er leder i Redd Barnas Norgesprogram og sier hvorfor det er viktig å få frem at også denne gruppen er helt vanlige barn. - Hensikten er å motvirke at folk skal rettferdiggjøre at denne gruppen barn ikke har de samme rettighetene som norske barn.

Foto: Redd Barna
Konsentrasjon for å få alle forberedelser på plass.

Innsamling for Filippinene

Katastrofen på Filippinene berørte mange, og i Trondheim satt de mange krefter i sving for å arrangere innsamling. Både unge studenter og den eldre garde i seniorgruppen stilte opp en dag for ofrene i katastroferammede Filippinene.

Givergleden var stor, og bøssebærerne fikk masse velvilje når folk så at de kom fra Redd Barna, en anerkjent organisasjon. De frivillige spredte seg til ulike deler av Trondheim, og samlet på kort tid inn mer enn 40 000kr.

De frivillige spredde også informasjon om sms-innsamlingen til Redd Barna, noe som kan bety at de samlet inn betydelig mer enn dette beløpet.

Foto: Camilla Berntzen/Redd Barna
Grafittiveggen var tøff og populær.

Barnas Internasjonale Gatefest

På årets så langt varmeste dag i Tromsø arrangerte Redd Barna, FN-sambandet og Tromsø mottakssenter Barnas Internasjonale Gatefest (BIG!) for 3. år på rad.

I strålende solskinn strømmet små og store Tromsøværinger til Rådhusparken for å delta i de mange artige aktivitetene de frivillige hadde å by på. Festivitetene startet klokka 12.00 og allerede da var hele Rådhusparken full av barn, foreldre og frivillige i røde t-skjorter fra Redd Barna og FN-sambandet.

To studenter fra Kunstakademiet i Tromsø bygde en trekonstruksjon på plenen utenfor rådhuset og hjalp ungene med å «tagge» på plankene. Resultatet ble et ti meter lang, 2 meter høy, fargerikt kunstverk som nærmere 200 barn var med å lage. Og mens ungene hadde det travelt med å prøve ut alle aktivitetene, kunne de voksne smake på gratis internasjonal mat og grillmat. 

Nettvett i Tromsø

På Fagereng skole i Tromsø har begge klassene på 7. trinn hatt prosjekt for å lære sine egne foreldre om nettvett. Dette resulterte i to foreldremøter hvor det var barna som sto for innholdet. De snakket om hva barn og unge gjør på nett og hvordan man kan være trygg online.

Redd Barna var tilstede som tilretteleggere, mens elevene selv tok alle avgjørelsene om hva de skulle ta opp på foreldremøtet og ikke minst hvordan de ville gjøre det.

- Vær interessert i hva vi gjør på nett, men ikke for interessert. Alle barn har rett til privatliv. Det er bedre at dere spør enn at dere sniker, er den klare beskjeden fra gruppa. Det var en begeistret foreldregruppe som ga en stor applaus til de dyktige elevene.

Foto: Redd Barna
Elevene snakket med foreldrene om nettvett