Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
– Jeg kjenner litt klump i halsen nå, sa Jan-Kåre Pedersen før han klatret over rekka på København-båten og startet rappelleringen.

– Jeg har gjort andre ekstremsportting før, men har aldri rappellert tidligere, så dette blir noe helt nytt. Det er veldig spennende. Men jeg er ikke nervøs, altså, sier Jan-Kåre Pedersen.

På vei opp i heisen til København-båten åttende dekk er Fredrikstad-mannen mest spent på hvordan det blir å skulle haike hele veien fra Vippetangen til Nordkapp til inntekt for Rødnesedagen og Redd Barna. Idet han får på seg klatreutrstyret og titter over rekka på ”Crown of Scandinavia”, går det plutselig opp for ham hvor langt ned det faktisk er til kaien på Vippetangen i Oslo.

– Jeg kjenner litt klump i halsen nå, innrømmer han.

Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Trygt nede på kaia på Vippetangen etter rappelleringen, er Jan-Kåre Pedersen klar for neste del av eventyret: Haiketuren fra Oslo til Nordkapp uten ekstra klær og uten penger.

Rappellerer med rød nese

Jan-Kåre får en kjapp opplæring. Så klatrer han forsiktig over gjerdet, fester den røde nesen omhyggelig og tar et godt tak i tauene som skal få ham trygt ned. Ikke mange sekundene senere står han med begge bena plantet på kaien.

Da starter andre del av konkurransen – å kjøre en hinderløype med en av RøhneSelmers biler. Løypen slutter inne på bildekket. Målet er å ta hele øvelsen på samme tid som Rødnesedagen-programlederne Asgeir Borgemoen og Samsaya brukte tidligere: 5.06.8. Jan-Kåre brukte 4.24.8, og er foreløpig den som er kommet nærmest idealtiden.  

– Det var veldig gøy, men litt spesielt til tider. Det var starten! Nå er første stunt unnagjort, så da bærer det videre. Nå er det om å gjøre å få haik med noen nordover. Den 25. står jeg forhåpentligvis på Nordkapp. Jeg er veldig spent på hvor jeg er i kveld og hvor jeg skal sove i natt. Det er helt uvisst hva som skjer underveis, sier han.

Haiketuren er i gang

Eventyreren har bare de klærne han står og går i. I ryggsekken ligger det bare kamera og ekstra røde neser, så han skal ha å dele ut til folk som hjelper ham å gjøre noe som fenger for penger underveis.

– Jeg har bare de klærne her og ingen penger, så jeg er helt avhengig av at folk gir meg haik og et sted å sove. Jeg må nok gå litt på tigging. Også vil jeg jo gjerne gjøre utfordringer underveis, sier Jan-Kåre Pedersen.

Du kan følge rødnesehaikeren Jan-Kåre på ferden mot Nordkapp gjennom videobloggen hans på www.campkaos.no.

Foto: Redd Barna/Ingrid K. Lund
Jan-Kåre Pedersen vil samle inn mange penger til Rødnesedagen og Redd Barna. – Jeg vil fare gjennom landet som en stormvind for å gjøre alskens tøys og fanteri. Dette for å skaffe penger til Redd Barna, sier han.