Foto: Redd Barna/Anastasiia Tkalich
Carina Ims og datteren Ive Severine (4) gledet seg til å treffe Brannbamsen Bjørnis på Torget.

Telt, aktivitetsposter og en travel scene fanget oppmerksomheten til forbipasserende på en ellers regntung formiddag i Trondheim sentrum. Oppstarten til Redd Barna-uka på lørdag var det første i en rekke arrangementer over hele landet.

Lek og alvor

- Vi ønsker å være en sterk og tydelig stemme for barns rettigheter, så hele hensikten med Redd Barna-uka er å gjøre organisasjonen synlig, forteller generalsekretær Tove Wang, som var til stede for å åpne arrangementet.

I tillegg til aktiviteter som klatring på brusbokser og hoppeslott, ble flere viktige tema satt på dagsorden, blant annet mobbing, seksuelle overgrep og barns tilværelse på asylmottak. Hovedbudskapet var likevel en oppfordring til alle voksne.

- Vi trenger modige voksne som stiller opp for barn som trenger det. Mennesker som tør å snakke om vanskelige tema, sier Wang.

Hun påpeker at hvert fjerde barn har opplevd en krenkende handling, og at det gjerne skjer oftere og nærmere enn man tror.

- Man har lett for å tenke at det skjer med andre, men ikke oss. Slik er det ikke, sier hun.

Givende frivillighet

Kristin Ragnarsdottir og Kazi Rabeya Khatun sto begge på stand på lørdag. De er enige om at det ikke skal mye til for å gjøre en forskjell.

- Folk tenker gjerne “jeg har ikke tid”, men som frivillig har man en veldig fleksibel timeplan. Man kan bli med på det man har lyst og tid til, sier Rabeya.

Til vanlig jobber de frivillig med å hjelpe nylig bosatte innvandrerbarn med å finne fritidsaktiviteter.

- Jeg bruker veldig gjerne noen få timer av hverdagen min på å gjøre en forskjell ved å hjelpe de som trenger det, sier Kristin.

Ventet på Bjørnis

I et av Redd Barna-teltene ble det satt opp tegnestasjon for de som ville ta en pause fra aktivitetene eller slippe unna Trondheimsregnet. Til tider ble uværet så kraftig at deler av sceneunderholdningen måtte utsettes. Det stanset likevel ikke publikum fra å samle seg foran scenen.

- Vi er ikke fra byen, så det er hyggelig å få med seg et slikt arrangement når vi først er her, sier Carina Ims, som dro til Torget sammen med datteren sin Ive Serine (4).

Alt fra korsang, dansing og rapping sto på underholdningsplanen. Ive Serine var mest spent på å treffe Bjørnis, Brannvesenets bamsemaskot.

Avhengig av medlemmer

Til tross for uværet var det mange som tok turen til Torget på lørdag. Wang legger vekt på at Redd Barna er en medlemsorganisasjon som er avhengig av engasjement fra vanlige folk.

- Jeg har et litt hårete mål om å klare å rekruttere 2000 nye medlemmer i løpet av Redd Barna-uka, sier hun.

Hun oppfordrer folk til å besøke Redd Barnas nettside for å få informasjon om hvordan man kan hjelpe til.

- Det finnes virkelig noe for enhver, og folk kan gjøre mer enn det de tror, sier hun.