Ungdommene fikk både skrevet ned sine drømmer om framtiden, og laget en film om hva Tromsø er for dem. Verkstedet er en del av Redd Barna-uka, hvor temaet er å få folk med på laget for barn som har flyktet til Norge.

Tvibit er et produksjons- og kompetansesenter for bredde og profesjonelle innen musikk, ung kultur, helse, film og kreativ virksomhet. Tvibit tilbyr en møteplass og aktiviteter for ungdommer til å realisere sine ideer og drømmer. «Snakk for deg sjøl» er et skriveverksted som har som formål å fremme deltakernes egne stemmer gjennom ulike refleksjoner.

bilde filmverksted10. til 19. mars markeres Redd Barna-uka over hele landet. Dette er tredje året på rad at Redd Barna arrangerer frivillighetsuken, der medlemmer og frivillige gjør en ekstra innsats for barn og synliggjør barns rettigheter der de bor. I år har Redd Barna-uka ett spesielt fokus på barn på flukt sine rettigheter. Redd Barna vil løfte fram hvem barn på flukt er og hva de trenger. Barn som har flyktet til Norge sier at de ønsker være en del av et lag, og derfor er mottoet til Redd Barna-uka «På lag med alle barn».

Engasjement, smil og latter
I Tromsø startet Redd Barna uka 10 og 11. mars med skrive- og filmverksted for enslige mindreårige på Tvibit. Filmkurset ble holdt av Stian Andreassen, som er teknisk ansvarlig og fotograf for filmveksthuset. Med seg hadde han også Rebekka Brox Liabø og Lina Killingdalen fra ”Snakk for dæ sjøl”,  som var ansvarlig for skriveverkstedet.

Fredag 10. mars møttes deltakerne på Tvibit for pizza, sosialisering og bli kjent-leker. Deltakerne bestod hovedsakelig av enslige mindreårige flyktninger mellom 15 og 18 år fra et bofellesskap som drives av Tromsø kommune. Ungdommene var i godt humør, engasjerte og klare for å lære mye nytt om skriving og filmlaging.

Lørdag 11. mars var det klart for skriveverkstedet.. Med teknikker fra kreativ skriving og teater skrev ungdommene tekster som de delte med hverandre underveis. Øvelsene besto blant annet av speed-skriving, improviserte tekster om en selv, og tekster om drømmer for framtiden:
- Jeg kommer fra Eritrea. Da jeg var liten drømte jeg om å bli lege, nå drømmer jeg om å bli skuespiller. Tror dere jeg kommer til å bli det jeg drømmer om?
- Jeg drømmer om å bli god i norsk, så vil jeg bli sykepleier også går livet videre.
- Da jeg var liten drømte jeg om å bli prinsesse, nå drømmer jeg om å være lykkelig og at verden må bli et bedre sted for alle. At ungdom må få utdanning og at folk ikke må ha så mye fordommer.

Ungdommenes engasjement, smil og latter under verkstedet vitnet om at de var villig til å by på seg selv.

Kjente seg velkommen
Etter skriveverkstedet begynte filmkurset. Der fikk ungdommene innføring i hva en dokumentarfilm er, og hvordan man lager en film; fra idé til innspilling, og så klipping av filmen. Så skulle deltakerne selv lage en film. Temaet for filmen var «Hva er Tromsø for deg?». De begynte med idéutvikling, og kom med mange kreative idéer og interessante svar.Ungdommene valgte selv å ta for seg forskjellen på å leve i Tromsø/Norge og deres hjemland. Det fikk de frem gjennom samtaler med en av de norske ungdommene på kurset, hvor man fikk perspektiver fra begge sider. På slutten av dagen viste de frem resultatet, som de var storfornøyd med og stolte av.

Johanne Nyborg fra Redd Barna Tromsøs eventgruppe var med på å planlegge arrangementet. Hun sier at kurset var utrolig bra for ungdommene.
- Siden mange av ungdommene ikke har blitt godt nok integrert i det norske samfunnet, så fikk dette verkstedet dem til å kjenne at de er velkommen til å komme på Tvibit igjen. Der har de en trygg arena, og kan komme tilbake til for å være med andre ungdommer, sier Johanne. Hun synes også det var fint å se hvordan ungdommene klarte å slippe seg løs og bli mer utadvendte gjennom verkstedet. - Skrive- og filmverkstedet satte både kreativiteten, sosialiserings- og integreringsprosessene i gang hos ungdommene. Vi er veldig glade for at de koste seg, og var så fornøyde med opplegget. Det var en veldig fin start på en spennende og innholdsrik Redd Barna uke, sier en av initiativtakerne til arrangementet Huma Everdeen, fra Redd Barna Tromsø Eventgruppe.