Foto: Redd Barna/Rune Stormark
Det ble antydninger til kaos da nesten 150 mennesker plutselig måtte flykte fra foredragssalen på Hotel 33 i Oslo. Et rollespill om det å være på flukt gav deltakerne på årets Flyktningseminar en reell følelse av å miste trygghet og kontroll.

Midt under et foredrag om situasjonen i Syria forsvinner lyset i den store kongressalen på Hotel 33 på Smestad utenfor Oslo. Det blir stummende mørkt og stille noen øyeblikk før lyden av krigssirener fyller rommet. En stemme roper: Flykt for livet! Dere blir beskutt!

Forvirringen brer seg i benkeradene. Hva skjer? Antydninger til kaos oppstår når alle i salen får beskjed om å organisere seg i grupper etter nummer de har fått ved innsjekk på hotellet. Den digre foredragssalen blir med ett omgjort til en uoversiktlig masse av høye stemmer og forvirrede ansikter. Hver enkelt deltaker blir bedt om å forholde seg til kommandoer som blir gitt, og gruppeledere får ansvaret for å lede sin flokk ut av landet og i trygghet i en flyktningleir i nærheten.

Målet med seansen er å gi en praktisk erfaring av hva det vil si å miste tryggheten og muligheten til å styre sitt eget liv.

Takk for din ærlighet!

Situasjonen som oppsto i foredragssalen var et nøye planlagt rollespill, men noen i salen har opplevd det i virkeligheten. Å måtte flykte fra krigens redsler i hjemlandet. En av dem rekker opp hånden når Leo Ajkic forteller sin historie som flyktning fra Bosnia. Ei ung jente vil bare takke Leo for hans ærlighet. Nå vet hun at andre har det på samme måte som henne. Hun er ikke alene med sin historie om krig, flukt og vonde følelser.

Foto: Redd Barna/Rune Stormark
Leo Ajkic fortalte sin historie om da han og familien kom til Norge fra krigen i Bosnia. Gode venner, basketball og arbeid med media ble viktig for ham da han kom til et nytt land.

Relevant og nært var stikkord som gikk igjen blant de fleste deltakerne på årets Flyktningeminar. Arrangørene hadde laget et variert program av faglige og motiverende innslag. Redd Barnas Flyktningseminar er et årlig tilbud til frivillige på asyl- og flyktningfeltet, og seminaret er svært populært. Hvert år samles over hundre frivillige på Hotel 33 for å lære mer om det viktige arbeidet de gjør for barn i en sårbar situasjon.

Leo: -Vær en venn!

-Særlig seminaret om traumer hos barn som søker asyl var bra, sier venninnene Nadia og Kjersti fra Bergen. –Vi får en større forståelse for bakgrunn og følelser hos barna, mener de to.

Spennvidden i tematikken var stor på seminaret, fra barns traumer til verdien av å bevare engasjementet for frivillighet også i voksen alder. Men kanskje var det altså Leo Ajkic` personlige og ærlige historie som berørte mest. Hans evne til å formidle betydningen av den enkle tilstedeværelsen gjør det mulig for alle å bidra.

En god venn, vanlige aktiviteter sammen med kompiser, basketball på løkka, og muligheten til å utfolde seg med sine egenskaper ble avgjørende for Leo selv. Slik det er for de fleste andre barn som kommer til Norge fordi hjemlandet deres herjes av krig og katastrofer.

Flere saker fra Flyktningseminaret kommer neste uke. Følg med!

Dersom du har lyst til å engasjere deg i Redd Barnas arbeid for barn som er på flukt kan du kontakte ditt nærmeste regionkontor