Jeg syntes ikke at jeg som lærer i samfunnsfag på 7. trinn kunne la elevene gå ut av barneskolen uten at de hadde gjort noe for verden der ute. Vi valgte Syria:

Foto: Åse Johanne Gilleberg
Elevene fulgte spent med da de fikk lære mer om situasjonen i Syria før og nå.

Hvordan formidle solidaritet for barn i krig til elever i spennet mellom 6 – 12 år? Fjerdum skole driver fra før et barnehjemsprosjekt rettet mot foreldreløse barn i Lusaka, Zambia. Hver høst løper «Zambiajoggen» inn penger til mat og medisiner. Vi kjenner allerede til elevenes behov for å hjelpe. 

Kan vi gjøre noe for syriske krigsofre også? Jeg presenterte en idé på et foreldremøte i 7. klasse for å lodde stemningen, og fikk et uforbeholdent «ja» tilbake. Målet var å lære barna å løfte blikket. Barn trenger engasjement, følelsen av at det er bruk for dem.  

Innbydelser

Foto: Åse Johanne Gilleberg
Fra matboden ute i skolegården.

Elevene foreslo at vi kunne bruke mat som inntektskilde, og fikk i lekse å lage mat til minst seks personer med klar beskjed: De skulle lage den, ikke mor eller far! Med andre ord fikk de styre mye av prosjektet selv.  

Vi sendte ut informasjon og innbydelser via ukeplaner, hengte opp plakater, kontaktet pressen, og annonserte at vi hadde et viktig prosjekt. 

To dager før matsalget skulle gå av stabelen, hadde vi en fellessamling for hele skolen i gymsalen der jeg viste bilder og fortalte om Syria før krigen, om deres hverdag nokså lik vår. Elevene hadde laget plakater med fakta om Syria som de leste opp. 

Høytid og alvor

På aksjonsdagen bar sjuendeklassingene ut bord, la på duker, plukket blomster, skrev plakater med salgsvare og pris, laget smykkebod med konkurranser, bar ut matfat, stoler, bokser til penger … alt gikk på autopilot. Elevene virket glade for å kunne gjøre noe. 

Og mens musikk tonet ut over skolegården og sola stekte fra en skyfri himmel, kom klassene i matfriminuttet ut i tur og orden og stilte seg opp i matkøer. Stemningen var lavmælt, men glad. Det var høytid og alvor over gleden. De voksnes tro på barns forståelse og engasjement ble atter styrket.

Alle som en hadde med klingende mynt og det kom inn 5650 kr som ble sendt til Redd Barna, øremerket «syriske barn».