Foto: Ingvild Eidshaug
Ungdommer fra Lade skoles musikkorps skapte liv på Nordre: Inga Margrete Diserud (15), Ingvild Engen Økland (15), Filip W. Saasen (14), Lotte W. Aune (13), Anneli W. Aune (15), Idun G. Skjærseth og Petter Tesdal (14).

Sju ungdommer fra Lade Skoles Musikkorps tok med seg instrumenter, dans og herlig musikk til Nordre gate for å gi et alternativt dagsverk. Ungdommene har lært mye om årets prosjekt under internasjonal uke og har blant annet hatt besøk av Redd Barna.

De synes det er fint å vite hva pengene går til og at de kan svare på spørsmål fra forbipasserende. De har øvd mye i forkant og det har gitt resultater:

- Det er mange som gir og etter to og en halv time har vi tjent inn det vi må, forteller ungdommene fra Lade skole.

De gir seg ikke selv om de har tjent inn det de må, og etter litt påfyll av boller og smoothies er de klare for ny innsats til glede for både små og store.

Lyst til å bidra

Foto: Ingvild Eidshaug/Redd Barna
Vafler til en god sak: Jomar Brudeli (t.v.) og Vegard Hassel (t.h.) fra Malvik vgs.

Et steinkast unna står Jomar og Vegard fra Malvik videregående og selger vafler. Her går salget litt treigt, men guttene er ved godt mot.

- Vi er privilegerte i Norge og såpass kan vi gjøre, mener Jomar som synes pengene går til en god sak.

Litt lenger nede i gata har to gutter funnet fram kassegitarene og sangstemmen til inntekt for voldsfrie skoler i Mexico, Honduras og Guatemala.

Ungdom i Trondheim forteller at de har valgt å jobbe på OD-dagen fordi de har lyst til å bidra til en god sak.

Inne i gavebutikken på Vitensenteret finner jeg en engasjert Ragnhild Severeide. Ragnhild hadde lyst til å gjøre en ekstra innsats for Operasjon Dagsverk i år fordi hun ikke kunne delta på sist OD da hun var på utveksling. Hun har derfor valgt å engasjere seg i skolekomiteen på Trondheim Katedralskole i tillegg til å gi et dagsverk. Hun liker at OD handler om solidaritet og hun synes årets prosjekt er spennende.

Gøy å bytte ut klasserom med arbeidsliv for en dag

Foto: Ingvild Eidshaug
Engasjert 12-åring på Rema 1000: Daniel Karlsen fra Trondheim International School (THIS).

På Rema 1000 på Trondheim Torg er 12 år gamle Daniel Karlsen travelt opptatt med å få varer på plass i hyllene. Daniel tar seg tid til en liten prat og kan fortelle mye om hvordan ungdom i Guatemala, Honduras og Mexico har det og hva pengene han tjener inn går til. Han synes det er helt forferdelig at over 6000 barn og unge i regionen har blitt drept de siste årene og har derfor lyst til å hjelpe til. Han setter pris på å bytte ut klasserommet med arbeidslivet for en dag:

- Det er moro å jobbe, alle er snille og jeg får erfaringer som kan komme til nytte senere i arbeidslivet, forteller Daniel.

Rema 1000 på Trondheim Torg har i år tatt inn to ungdommer på OD-dagen og ønsker slik å bidra til årets prosjekt. Også på Folkebiblioteket har to ungdommer fått jobb for en dag. Kaja Bojer er i full gang med å montere opp hyller og synes det er viktig å jobbe på OD-dagen for å gi noe tilbake.

Ut til skolene med årets prosjekt

Foto: Redd Barna
Foredragsholder med personlig engasjement: Kirsten Helene Paasche.

I region midt har 15 foredragsholdere i alderen 16 til 75+ holdt 66 foredrag om årets prosjekt på 26 skoler i løpet av internasjonal uke i forkant av selve OD-dagen. Frivillige og ansatte i Redd Barna i regionen har holdt foredrag for engasjerte elever fra Måndalen i sør til Mo i Rana i nord.

Kirsten Helene Paasche er en av de som har besøkt skoler for å holde foredrag om årets prosjekt. Kirsten har lang erfaring fra Guatemala og har fortalt om egne opplevelser i foredragene hun har holdt. Blant annet har hun besøkt organisasjonen PENNAT som Redd Barna samarbeider med:

- Den jobben som gjøres i La Terminal, som er nærmest et stockmarket er svært viktig for alle barna som ikke har tilgang på ordinær skole. Jeg oppfatter medarbeiderne i PENNAT som engasjerte og med en stor vilje og hjerte for å gi barna og ungdommene en mulighet til å skape en annen fremtid. En fremtid uten vold og kriminalitet som er svært nærværende i La Terminal og området rundt.

Kirsten gleder seg nå til et nytt besøk i Guatemala i januar:

- En ny tur til fargenes og kontrastenes land. Da håper jeg å få muligheten til et nytt besøk for å se det viktige arbeidet som gjøres for å bedre mulighetene for barn og unge i La Terminal.