Foto: Redd Barna
Mohammad (12) tente fredsfakkelen.

I begynnelsen av desember hvert år feirer flere hundre elever fra ulike barneskoler i Agder-fylkene Fredsfest i Dyreparken i Kristiansand. Her står fredsflammen som skal brenne til ingen barn lengre opplever krig. I 20 år har fredsfakkelen blitt tent og fraktet videre til Oslo for å tenne Fredsflammen under Redd Barnas Fredsprisfest på Nobels Fredssenter

Årets Fredsfest i Dyreparken fant sted 1. desember. Vennesla Veterankorps stod ved inngangen og skapte god stemming mens barna fikk hilse på Politimester Bastian. På Redd Barnas Fredsplass ble barna møtt av mektige ord om at fred begynner med oss selv. Hver og en av oss kan bestemme oss for at vi vil spre litt glede slik at verden blir litt lysere, litt varmere, og litt fredeligere. Etterpå satt alle med store øyne og så på at fredsfakkelen ble tent av elevene Mohammad og Hanie. Det var sterkt å høre dem fortelle fra sine opprinnelsesland og at de ønsket fred i verden.

Foto: Redd Barna
Politimester Bastian åpnet Fredsfesten 2016 med å ønske velkommen og med sin velkjente sang.

I forkant av Fredsfesten ble elever fra 7. trinn invitert av Redd Barna til å delta i en konkurranse med spørsmål til årets vinner av Nobels fredspris. Hvert år trekkes en vinner som drar til Oslo og tenner Fredsflammen utenfor Nobels Fredssenter 10.desember. Det ble jublende applaus da Aleksander Peersen Fretheim ble den heldige vinneren som får dra til Redd Barnas Fredsprisfest denne uken.

Foto: Redd Barna
Aleksander Peersen Fretheim (12) fra Sjøstrand skole vant tur for seg selv og en venn til Oslo med spørsmålet «Hva mener du er viktigst for å skape fred?». Gladmeldingen ble overlevert av regionkonsulent Maja Mendoza

Når jubelen hadde lagt seg, tok Tuva og Mia publikum med storm da de framførte to fantastiske sanger som gav både barn og voksne gåsehud. Stemmene deres fylte Dyreparken med sanger som handler om å skape en bedre verden. Stemningen og kroppsvarmen steg blant publikum da Mathea, Johanne, Adelina, Angelita og Ingrid dro med seg alle på å danse etter BlimE-sangen.

Foto: Redd Barna
Tuva & Mia, søstrene fra Kristiansand som har sunget hele sitt liv og som har flere millioner fans på YouTube, ga oss vakker musikk.
Foto: Redd Barna
Elever fra Slettheia skole ledet BlimE-dansen på suverent vis og fikk alle varme i trøya.

Til slutt oppfordret Regionleder i Redd Barna Sør Helene M. Knutsen alle til å bli med i et brølekor og rope “fred!”. De engasjerte barna fylte lungene sine og ropte “FRED!” så høyt at de elevene som ikke deltok på Fredsfesten i år helt sikkert kunne høre brølekoret der de befant seg på skolebenkene…

Neste uke blir Fredsfakkelens magiske flamme å se i Oslo. En flamme for håp og for fred. Fredsprisvinner Mor Teresa sa at fred begynner med et smil. Kanskje adventstiden kan brukes til å gjøre verden litt lysere, litt varmere, og litt fredeligere ved å smile til noen du ikke kjenner?

Ønsker du og/eller skolen din å bli med på Fredsfesten i Dyreparken til neste år, så ta kontakt med Redd Barna sitt regionkontor i Sør: regionsor@reddbarna.no

Frivillige i Redd Barna bidro til at arrangementet ble vellykket. Ønsker du å bli frivillig i Redd Barna, ta kontakt med Redd Barna i din region.