Foto: Ines Vujicic
Elever fra 8.trinn ved Rosenborg skole var de første som fikk se utstillingen, som gjorde sterkt inntrykk på mange.

Utstillingen er en dokumentasjon av vold og overgrep mot barn, og den viser klesplagg og gjenstander som tilhører barn som har blitt utsatt for vold og overgrep. Disse klesplaggene, bøkene og lekene forteller alle en hendelse de har vært vitne til. Hendelser som barn aldri skal oppleve å bli utsatt for. 

Øivind Aschjem og Siri Søftestad som står bak utstillingen, var til stede under besøket fra skolen. De snakket med elevene om selve utstillingen, om hvem en kan snakke med dersom en har behov for det eller dersom en er bekymret for en kamerat eller ei venninne. De fortalte sterke historier som traff rett i hjertet.

- Det er dumt å bruke makt mot barn, sa en av elevene. En annen syntes det var veldig trist å høre historiene.

Lengselen etter beskyttelse

Foto: Ines Vujicic
Øyvind Aschjem og Siri Søftestad står bak utstillingen, som består av klesplagg, bøker og leker som forteller en historie om barn som har opplevd vold og overgrep.

Senere samme dag inviterte Redd Barna til offisiell åpning og lunsjseminar med Øivind Aschjem og Siri Søftestad. Temaet var barns rett til beskyttelse.

Hva trenger utsatte barn og hva kan vi som hjelpere gjøre for å oppdage, beskytte og hjelpe barn som strever med å finne fotfeste i livet?

- Det er ikke redselen som er verst. Det er lengselen etter beskyttelse sier Øivind. Vi må ikke fokusere så mye på forebygging, vi må fokusere mer på øyeblikket. En 2-åring kjenner ikke til forebygging, for ham eller henne er det øyeblikket som teller, sier han.

Voksne må tørre å melde ifra!

Foto: Ines Vujicic
Utstillingen er åpen for publikum i Vår Frues Kirke i hele uke 22.

Åpningen av utstillingen i Vår Frue Kirke i Trondheim, var også starten på Redd Barnas årlige forstyrringsuker.

I løpet av disse ukene ønsker Redd Barna å sette fokus på at voksne må tørre å melde ifra når de er bekymret for et barn, selv om det kan være vanskelig. Hvis ikke voksne forstyrrer, går det ut over barna. Les mer her.

Utstillingen vil stå i kirken i hele uke 22, og er åpen for alle.  

Følg med på Medlemsportalen for oppdateringer på hva som skjer i din region under forstyrringsukene, og kontakt ditt regionkontor hvis du ønsker å bidra.