Tilbake til forsiden
Postet 23.02.2017    |   Kategorier: Utdanning

Verdens største utdanningskrise

«Det er mangelen på utdanning som har fått oss inn i sirkelen av fattigdom og lovløshet, og det er utdanning som skal få oss ut av den.» Dette er ordene til Ibrahim, en fembarnsfar som bor i Maiduguri, en by nordøst i Nigeria.

Blogginnlegg

Foto: Catharina Bu / Redd Barna driver et førskoleprogram rettet mot 3-5 åringer i Maiduguri, Borno. På grunn av de enorme behovene strømmer også eldre barn uten annet tilbud til disse programmene.


Jeg møtte ham nylig på en reise til hjembyen hans, et sted som er midt i en av verdens alvorligste humanitære kriser. Sittende under et tre på jakt etter skygge fra den varme Sahel-sola, fortalte han med rolig stemme og presisjon om livet med den åtte år lange konflikten. En konflikt som har forårsaket en frykt og smerte for befolkningen i nordøst Nigeria som er vanskelig å forestille seg.

- Jeg ga aldri opp mine barns rett til utdanning. Når skolen deres ble angrepet, flyttet jeg dem til en annen. Jeg var selvfølgelig redd, men jeg gjorde det jeg kunne for at de skulle være trygge og fortsette å lære, forteller han.

Ibrahims besluttsomhet om å la barna fortsette å gå på skolen, kan virke overraskende med tanke på at utdanning var i hjertet av konflikten, og regionen var allerede i en utdanningskrise før konflikten startet. I dag har Nigeria verdens høyeste antall barn som ikke går på skolen, og det laveste tallet på lese- og skriveferdigheter. 14 millioner barn står uten tilgang til skole i Nigeria, Kamerun, Tsjad og Niger, og i området rundt Tsjadsjøen har 3,3 millioner barn behov for utdanning. Retten til utdanning er under konstant angrep i regionen: 611 lærere er rapportert myrdet, 19.000 drevet på flukt og 1200 skoler er ødelagt. Og dette er bare i nordøst-Nigeria.

Nøkkelen til stabilitet


Vi i Redd Barna vet at utdannelse er nøkkelen til stabilitet og en bedre framtid. Utdanning er også det som ønskes prioritert av barna og foreldrene. Likevel har utdanning vært sterkt underfinansiert iden humanitære responsen så langt. Dette må endres når det internasjonale samfunnet møtes til en giverkonferanse denne uken. Som verdens største uavhengige rettighetsorganisasjon, oppfordrer Redd Barna giverland, FN, nasjonale og lokale myndigheter, og alle utdanningspartnere til å finansiere og løfte innsatsen for mer, bedre og tryggere utdanning. Finansieringen bør fokusere på å styrke systemet, oppbygging av skoler, opplæring og anstendig lønn til lærere, samt styrke deltagelsen fra lokalsamfunnene og foreldrene. Den humanitære innsatsen må også støtte kvalitetssikret og uformell utdanning rettet mot internt fordrevne barn som er bosatt i flyktningleirer.

Stans av angrep


Videre ber vi om øyeblikkelig stans av angrep mot utdanningsinstitusjoner, lærere og studenter, i tråd med Safe School-erklæringen som myndighetene i Nigeria, Niger og Tsjad har skrevet under. Vi har ikke råd til å snu ryggen til den pågående utdanningskrisen rundt Tsjadsjøen Det er på tide å lytte til folket i regionene, til Ibrahim, og forstå at utdanning spiller en avgjørende rolle for å hjelpe de berørte barna å lege sårene sine, og at utdanning gjør at de føler seg beskyttet og klarer å tilegne seg de nødvendige ferdighetene for å komme videre i livet. Utdanning er også grunnlaget som trengs for at regionene skal komme seg ut av den onde sirkelen, og for at langsiktig utvikling skal skapes.

Synes du flere burde lese dette?

0 kommentarer

Kommenter via
Eller kommenter som anonym