Tilbake til forsiden
Postet 14.09.2018    |   Kategorier: Barns rettigheter

Oljefondet må ut av våpenindustrien

Vi kommer ikke til å sove godt om natta så lenge vi vet at vi lever i et land som tjener penger på selskaper som lager våpen som dreper barn.

Blogginnlegg

Foto: Redd Barna

I august ble rundt 40 skoleelever drept i Jemen. De var på vei til en piknik da bussen de satt i ble truffet av ei bombe. Brutalt. En forelders verste mareritt. Så hvorfor angår dette oss? Jo, fordi mine og dine pensjonspenger investeres i industrien som dreper barn.

I forrige uke møttes representanter for Jemens regjering og Houthi- opprørerne i Genève. FN forsøker å gjenopplive fredssamtalene som kollapset for et par år siden. Imens faller bombene fortsatt fra himmelen over Jemens sivilbefolkning, mens våpenindustrien kjemper imot begrensninger og tjener penger på krigen. Ifølge VG har oljefondet investert 4,2 milliarder kroner i det amerikanske selskapet Raytheon – et selskap som lager bomber som dreper sivile i Jemen.

Dette er en av verdens mest brutale kriger, og den har tatt mange tusen barneliv. Det var for eksempel en av bombene fra Raytheon som ble brukt av Saudi-koalisjonen da de i 2016 angrep en begravelse i Jemen. 132 mennesker mistet livet.

Det ytterst brutale i dette angrepet – utover den klare mangelen på beskyttelse av sivile i første omgang – var at Saudi-koalisjonen ikke bare bombet begravelsen én gang. De kom tilbake noen minutter seinere og bombet en gang til. Konklusjonen til FNs ekspertpanel var klokkeklar: dette angrepet var klart i strid med krigens regler.

Akkurat nå lobber Raytheon kongressen i USA for å få lov å selge 60.000 flere missiler til Saudi-Arabia, landet i front for koalisjonen som bomber i Jemen.

Videre viser Redd Barnas undersøkelser at Oljefondet eier aksjer i det tyske selskapet Rheinmetall AG, til en verdi av 1,28 milliarder kroner i 2017. Oljefondet fikk allerede i 2015 kritikk for investeringene i dette selskapet, fordi deres produkter var koblet til krigen i Jemen.

Rheinmetall har solgt bombekomponenter til Saudi-koalisjonen siden krigen startet. Eksempelvis har en koalisjon av italienske, tyske og jemenittiske menneskerettighetsorganisasjoner saksøkt Rheinmetalls italienske datterselskap RWM og italienske myndigheter for å være medskyldige i et bombeangrep i 2016. En familie på seks, fire av dem barn, ble drept i dette angrepet.

Kan vårt eget oljefond trekke seg ut av våpenindustrien? Hvorfor ikke? Stortinget har bestemt at man skal trekke seg ut av kullindustrien. Så hvorfor er det så komplisert å trekke seg ut av våpenindustrien? Det finnes mange lønnsomme og etisk forsvarlige virksomheter oljefondet kan investere i. Den svært gode lønnsomheten i våpenindustrien skyldes den grusomme realiteten i at industrien går godt når kriger raser. Skal pensjonen vår virkelig bygges på bekostning av barns liv?

Redd Barna vil at våre folkevalgte på Stortinget skal stille seg spørsmålene: «Kan vi leve godt med pengene når vi vet at fortjenesten kommer fra selskaper som kan være medskyldige i krigsforbrytelser?»

Vi kommer ikke til å sove godt om natta så lenge vi vet at vi lever i et land som tjener penger på selskaper som lager våpen som dreper barn. Oljefondet må trekke seg ut av våpenindustrien nå.

Skriv under oppropet her >

Dette innlegget var på trykk i Dagbladet 13. september 2018

Foto: Redd Barna

Synes du flere burde lese dette?

0 kommentarer

Kommenter via
Eller kommenter som anonym