Tilbake til forsiden
Postet 03.01.2019    |   Kategorier: Barns rettigheter

Når barn gifter seg og blir mødre

Mitt første møte med Redd Barnas arbeid i felt, ble en tur til India og problematikken rundt barneekteskap i et område utenfor Jaipur.

Blogginnlegg

Foto: Birgitte Lange

Hovedhensikten med turen til India var et styremøte i internasjonale Redd Barna, hvor jeg møtte kolleger fra hele verden. Etter noen dager med møter, dro jeg på et dagsbesøk til Tonk, et område utenfor Jaipur. Her fikk jeg se i praksis hvordan Redd Barna arbeider med problematikken barneekteskap. Prosjektet vårt heter «Marriage: No child’s play». Det er et femårig program som skal forhindre barneekteskap gjennom å øke jenters kunnskap om rettigheter til egen kropp og seksualitet. Andelen jenter som blir giftet bort før de fyller 18 år er svært høy i Tonk-området. 35 prosent av alle jentene mellom 15 og 19 år er enten gravide eller allerede mødre. Det er tankevekkende at dette gjelder en tredjedel av alle jenter i området – det er altfor mange jenter som giftes bort for unge og blir gravide for tidlig.

«Det er tankevekkende at dette gjelder en tredjedel av alle jenter i området – det er altfor mange jenter som giftes bort for unge og blir gravide for tidlig. »Generalsekretær Birgitte Lange

Nå tør de ha ambisiøse drømmer

Jeg fikk møte en gruppe jenter og snakket med dem om vårt arbeid. Det er ingen tvil om at våre ansatte lokalt gjør en meget god jobb. Det gjorde sterkt inntrykk på meg å høre på jentene. De hadde store drømmer og så optimistisk på fremtiden. De ville bli lærere, politi eller gå inn i forsvaret. I våre samtalegrupper har jentene lært om Indias lover når det gjelder ekteskapsalder. De har også fått kunnskap om hvordan skolegang kan hjelpe dem og familien deres, og gjøre jentene i stand til å bidra mer til familiens økonomi. I tillegg til å forhindre barneekteskap handler prosjektet om å få barna tilbake i skolen. Samtalegruppene dreier seg også om seksualundervisning.

Foto: Brigitte Lange

En langsom endring

Heldigvis går andelen barneekteskap i Tonk-området langsomt nedover. Det tar tid å endre kultur og tradisjoner. Gjennom møysommelig arbeid og ved å vinne tillit hos jentene og deres familier, klarer Redd Barna å synliggjøre en alternativ fremtid for unge jenter – og ikke minst guttene. Å lytte til jentenes egne erfaringer og tanker er en helt sentral del av arbeidet. Jeg ble både imponert og inspirert av møtet med de unge jentene i Tonk. I tillegg er jeg stolt over at Redd Barnas systematiske arbeid over tid gir synlige resultater.

Synes du flere burde lese dette?

1 kommentarer

  • Anonym

    kjempe flotte bilder.

    Svar
Kommenter via
Eller kommenter som anonym