Tilbake til forsiden
Postet 06.07.2017

Mens du leser dette, er over 30 millioner barn på flukt

Altfor mange barn har langt mer alvorlige bekymringer enn lekser i sine syv år gamle liv.

Blogginnlegg

Schultüten lå der, øverst på klesskapet til mamma i ukevis. Grønn, blank og fristende. Tantene mine i Tyskland hadde sendt den i god tid før august, for å sørge for at også “Der Norweger” fikk en sømmelig skolestart. I Tyskland er det tradisjon å gi barn et stort kremmerhus i papp første skoledag. Det blir fylt opp med godteri som du kan bytte og dele med de nye vennene dine.

Jeg både gledet og gruet meg. Gruet meg til å slutte i barnehagen, hvor jeg var så glad i Liv og Ingeborg og de andre voksne - som på slutten av 80-tallet fortsatt het “barnehagetanter”. Gledet meg til å bli kjent med klassen og lære nye ting. Gruet meg til lekser, som storesøster hadde advart var “helt grusomt”. Jeg var også redd for å bli stengt inne på guttedoen. Ikke at jeg ante hvorfor, men jeg skjønte at det var den verste skjebne som kunne ramme et barn.

Jeg klamret meg stolt til Schultüten med en hånd og holdt et betryggende tak i mammas hånd med den andre. Venninnene jeg fikk den dagen, møter jeg fortsatt til middager, lunsjer og latter. Leksene viste seg å være “Lær å knyte skolissene selv”. Og jeg klarte meg gjennom seks år på Brandenga uten å bli stengt inne på den gruvekkende guttedoen. Nå har jeg nå har sett min egen førsteklassing synge “Hav og Himmel kinn mot kinn” på sin sommeravslutning, er det med visshet om at ikke alle barn er like heldige.

Altfor mange barn har langt mer alvorlige bekymringer enn lekser og guttedoer i sine syv år gamle liv. Mens du leser dette, er over 30 millioner barn på flukt. Dobbelt så mange fra land rammet av krig og konflikt nektes utdanning. Oddsen for å få lov til å kjenne forventningen før første skoledag er særlig dårlig om du er jente. Vi vet i tillegg at barn på flukt er ekstra utsatt for vold, seksuelle overgrep og menneskehandel. Jeg ber derfor norske politikere sørge for at barn får beskyttelse, under flukten, og når de kommer til Norge. For barn på flukt er først og fremst barn. Ingen skal få barndommen sin satt på vent.

Bli med på å gi en viktig beskjed til politikerne før valget: Del et barndomsminne og krev at barn på flukt, i likhet med alle andre barn, får den barndommen de har rett på: https://www.reddbarna.no/nyheter/barndom-betyr-alt

Synes du flere burde lese dette?

0 kommentarer

Kommenter via
Eller kommenter som anonym