Tilbake til forsiden
Postet 17.05.2018

Gratulerer med dagen!

I dag er det 17. mai.
Nå vil jeg at du skal forestille deg at du er ferdig på skolen. Solen skinner, du går ned trappene og hører skrikende stemmer bak deg fra andre elever. Du hører den susende lyden av matautomaten i trappen. Du gleder deg til å komme hjem og slappe av, men plutselig kommer du på at du har den kjedelige matteleksa du må gjøre til i morgen.

Blogginnlegg

Foto: Kristin Sommerseth

Men du går videre med sola i fjeset, og en litt kald vind mot deg. Du kommer deg hjem hvor du gjør lekser, ser på Netflix, spiser mat og så legger deg.
Men du våkner. Du hører skrik utenfra og soldater kommer inn og gjennomsøker hjemmet ditt. Faren din, eller broren din, blir tatt for å bli soldater. Broren din, et lite barn blir tvunget til å drepe og sulte andre mennesker ... Dette opplever så mange barn i verden som for eksempel i Syria, Afghanistan og Somalia.

Gå inn og tenk hva ett liv betyr

❛❛Jeg føler at jeg har mistet barndommen min. Det jeg har opplevd preger meg hver eneste dag. Bildene i hodet forsvinner ikke ❜❜
❛❛Jeg ble jeg voldtatt av tre soldater. De holdt på i over to
timer før jeg besvimte ❜❜
❛❛Jeg ble tatt til fange da jeg var 13. De bandt moren min til et tre før de skjøt henne ❜❜

Dette er noen få historier, fortalt av barn som bor i land med krig og konflikt. Og jeg vet og skjønner veldig godt at dette bare er en liten tale, ja vi hører jo om krig hver dag. Du ser på nyhetene og tenker «stakkars mennesker». Selvfølgelig er det synd på dem, men de er ikke bare en gjeng med redde og sårede mennesker. Gå lenger inn på det og tenk, ett liv = en mor, en far, en stil, en type humor og en stemme. Det ikke lett å kjenne dette nært når det er så lang borte, men du sitter med hjertet i halsen når du hører om terrorangrep i f.eks. Stockholm og London bridge. Og jeg skal jo innrømme at jeg også sliter med å få like mye klump i magen når jeg hører om krig i land langt unna. Men det betyr ikke at vi ikke kan hjelpe. Det er ikke så farlig om du bryr deg om å hjelpe, bare du gjør det!

Det er snakk om mennesker og barn

Barna er ikke bare ofre i krig, de er også barn som krever forandring de har rett på. De krever fred, en trygg skole å gå på, et nabolag med lek og fuglekvitter, ikke bomber og granater, en mett mage når de legger seg om kvelden, en framtid de tør drømme om. Støtt opp om disse barna, mine medsøstre og brødre, som har fått nok av de voksnes krigføring.

Jeg er ungdomsambassadør i Redd Barna og en av kampanjene deres handler om barn i krig. Det er ikke flykninger eller migranter det er snakk om, det er mennesker og barn. Med nok underskrifter kan vi kreve å:
- Forhindre at barn er i fare i krig
- Holde internasjonale regler ved krig
- Passe på at de som bryter de reglene stilles til ansvar
- Gi barna fremtiden tilbake til barn ved bedre beskyttelse og legehjelp.

Så ta å skriv under på kampanjen uansett om du står her og konsentrer deg om å spise kakebiten din uten å søle, eller svare på en melding på mobilen. Du går bare inn på Redd Barna sin side, skriver navn og e-post. Dette her tar 2 minutter og er gratis, du bruker ikke en eneste krone! Sånn seriøst 0,00000 kroner. Bruk heller pengene på kake.

Så nå kan vi feire at vi bor her i Norge, trygge Norge og at vår grunnlov vår ble skrevet for 204 år siden. Så spis is, drikk brus, spis kake og ha det gøy fordi du har bidratt til at andre barn i verden kanskje en gang kan gjøre det samme!

Gratulerer med dagen!

«Barna er ikke bare ofre i krig, de er også barn som krever forandring de har rett på. »
«»

Synes du flere burde lese dette?

0 kommentarer

Kommenter via
Eller kommenter som anonym