Tilbake til forsiden
Postet 09.03.2018    |   Kategorier: Barns rettigheter

Dette er historien om en ekstraordinær dame

Hadde det ikke vært for en helt spesiell fransk dame, så hadde ikke de gravide jentene på gata i Dakar hatt noe sted å gå. Og barna deres ville vært dømt til et liv på gata.

Blogginnlegg

Foto: Guilhem Alandry/Redd Barna

«Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert». Sitatet er fra Pippi Langstrømpe, men passer like godt til Mona Chasserio, en original, besluttsom og energisk kvinne som har viet livet sitt til å hjelpe kvinner og barn på gata.

«Det var et kall», sier Mona når hun skal forklare hvorfor hun har brukt de siste 25 årene på å hjelpe de som er hjemløse.

Det hele startet i 1990. Hun forlot ektemannen og de voksne døtrene sine for å bo på gata. Side om side med de hjemløse lærte hun om situasjonen deres og bestemte seg for å hjelpe dem. To år senere startet hun organisasjonen Coeur des femmes som har hjulpet hundrevis av kvinner på gata i Paris med å få et nytt liv.

Foto: Kristin Jonassen NordbyMona Chasserio har reddet hundrevis fra et liv på gata.

Startet hjem for utstøtte jenter i Senegal

For ni år siden bestemte hun seg for å begynne på et nytt prosjekt. Denne gangen i Dakar i Senegal. Jentene hun møtte på gata her var utstøtt av familiene sine. Flere av dem seksuelt misbrukt og voldtatt. Flere utsatt for vold. De fleste gravide. De hadde ingen steder å gå og ingen som passet på dem. Mona bestemte seg igjen for at hun skulle hjelpe.

Hun startet La maison rose, et hjem, rehabiliteringssenter og læringssenter for de unge utstøtte jentene og deres barn. «Vi lærer jentene å leve videre med sin historie. De skal ikke skamme seg. Alle er unike. De trenger bare hjelp til å finne sin vei», sier Mona, mens hun viser oss rundt i huset.

I et rom ligger flere små babyer og sover, mens jentene som er mammaene deres får undervisning i underetasjen. Hvor lenge jentene bor her avhenger av hvor lenge de trenger støtte. Når de er klare til å stå på egne ben, flytter de ut og nye jenter overtar plassen. Derfor bor noen av jentene der også etter at de har fylt 18 år.

Foto: Delphine Diallo/Redd BarnaHun var bare et barn, gravid og forlatt på gata. De fleste gatejentene som kommer til La maison rose er gravide. Når barna blir født får de bo i huset sammen med de unge mødrene sine - helt til mødrene er klare til å stå på egne ben.

Kjøpte nabohuset for å hjelpe gategutter

For noen år siden bestemte Mona seg for å hjelpe enda flere. Nabohuset ble kjøpt og omgjort til La maison bleue, et midlertidig hjem for gategutter. Guttene som bor på gata i Dakar er i alle aldre. Noen er svært unge, kun seks og syv år. Flere av guttene fra seks år og oppover har endt opp her som følge av at de har rømt fra koranskoler.

I Dakar er det vanlig å sende barna på koranskole fra de er små. De fattigste bor på skolen ettersom hjemmet ofte er langt unna. På noen av skolene er det svært vanlig med fysisk avstraffelse for den minste forseelse. Derfor er det mange som rømmer og ender i stedet på gata som tiggere.

Guttene er delt inn etter alder og får undervisning når vi besøker La maison bleue. De er høye, lave, smilende, tøysete og sjenerte. Om noen uker eller måneder vil de være klare til å flytte tilbake til familiene sine, tilbake til koranskolene eller til en fosterfamilie.

De som er yngre enn dette har kommet bort fra foreldrene av andre grunner. Den aller yngste vi møter er bare tre år og ble funnet helt alene. Den lille gutten ligger og sover på legekontoret da vi er innom. Legen sier at de regner med å finne foreldrene hans eller noen slektninger i løpet av kort tid, så han kan komme hjem. Han forteller at de hver eneste uke får inn gutter på hans alder.

Mona er eksemplet på at én er nok til å gjøre en stor forskjell

Alle disse guttene. Alle disse jentene. Alle disse barna. Hvor hadde de tatt veien om det ikke var for en spesiell fransk dame med ekstraordinære tanker?

Takket være det hun startet, får alle disse barna hjelp. Om det bare er én person som vil det nok, kan endring skje. La oss endre verden sammen!

La maison Rose og la maison bleue får støtte fra Redd Barna.

Synes du flere burde lese dette?

0 kommentarer

Kommenter via
Eller kommenter som anonym