Tilbake til forsiden
Postet 18.08.2017

Barndom i en eske

I sommer har mange kjente personer delt sine barndomsminner i Redd Barnas kampanje, for å sette fokus på situasjonen til barn på flukt. Det brakte meg langt ned i min egen barndoms mange støvete esker.

Blogginnlegg

I 30 år har de ligget på loftet, med hyssing rundt, og påskrifter som «viskelær, servietter, glansbilder», «bamser, dukker» og «skolebøker». Nå skal barndomshjemmet avvikles, og tre generasjoner er involvert i oppryddingen.

Vi skulle sikkert ha kvittet oss med det for lenge siden, men jeg har jo tenkt at det kan komme til nytte. Noen av tingene kan kanskje barn eller barnebarn ha glede av. Men hovedsakelig handler det om å nekte å gi slipp på barndommen, å klamre seg til denne biten av livet som gjorde meg til den jeg er.

Mange skatter i barndommens esker. Bittesmå biter av det som er blitt meg.
«Hvorfor denne klamringen? Jeg tror grunnen er at tingene minner oss om at vi har vært noen før vi ble den vi er akkurat nå. At vi kommer fra et sted. »

Barndom på flukt

Hva betyr det å ha en trygg barndom? Veldig mye, skal vi tro forskningen. Trygghet er et av de viktigste behovene barn har, og mangel på det kan gi negative utslag i voksenlivet.

14 millioner barn er på flukt i verden i dag. De har forlatt hjemmet sitt, lekene sine, gata de lekte gjemsel i, løkka de sparket ball på. Klasserommet eller nabolaget er kanskje ikke mer. Kanskje har de fått med seg en eske med det viktigste. Hva tror du de har tatt med seg? Bamsen? Fotballen? Et brev fra en venn? Et bilde av mormor og bestefar?

Sjansen er stor for at esken de bærer på, også inneholder vonde minner. Flukten er ofte et smertefullt brudd med det kjente, det trygge. For noen innebærer det å skilles fra nære familiemedlemmer. Men barndommen opphører ikke selv om du skilles fra steder, gjenstander og mennesker som utgjør hverdagen din. Barndommen varer så lenge man er et barn, og barn slutter man ikke å være, selv ikke når situasjonen krever at du er voksen: når du løper vekk fra lyden av bombene, når du krysser Middelhavet i en skrøpelig båt, mens du går langs togskinnene i Makedonia, eller når du sover i teltet langs motorveien.

Glede, trygghet, minner

Jeg og søsteren min har holdt på i ukesvis. Løftet opp stivbente dukker som plutselig åpnet øynene igjen etter Tornerosesøvnen. Snust inn fargerike viskelær, som vi på forhånd kan beskrive lukten på. Bladd oss gjennom permer med sirlig sorterte glansbilder. Beundret mors snor-rette sømmer på den hjemmesydde kjolen fra første skoledag. Ledd oss skakke av tegningene i kristendomsboka, hvor Jesus deler ut fem små brød og to små fisk, iført dongeribukse og caps. Hele barndommen folder seg ut over stuegolvet. Glede. Trygghet. Minner.

I forbindelse med et loppemarked klarte jeg å kvitte meg med utvalgte ting. Rett nok fikk jeg et par av dem i hus igjen, fordi min mor (vel vitende om at det var jeg som hadde gitt dem), syntes det var "for gæli", kjøpte tilbake tingene og ga dem til barnebarnet sitt, altså min sønn.

Foto: En i nær familieLisa 4 år, akkurat lært å sykle på to hjul, på en rød og rusten barnesykkel min far fant på søppeldynga og satte i stand.

Barn på flukt er først og fremst barn

For et barn som bare har vært på jorden i fire-fem år, utgjør ett år ganske mye. Flukten kan vare i mange måneder, år. For ikke å snakke om all ventingen, og tiden det tar å start på nytt i et nytt land, om man får den muligheten. For de fleste av disse vil barndommens gode minner ikke kunne hentes fram fra loftet, men være bilder lagret på en mental floppy disc. Hva har de mistet på veien? Kanskje noe av seg selv og gjenstander de er glad i. Men muligheten for å starte på nytt er alltid der. Hvordan fortsettelsen blir, avhenger mye av hva de nye barndommens esker fylles med.

Jeg er stolt over å være med Redd Barna i kampen for at alle barn skal få en god barndom, også de som har måttet flykte. Barn på flukt er først og fremst barn, og ingen fortjener å få barndommen satt på vent.

#barndombetyralt
Les mer her: www.reddbarna.no/nyheter/barndom-betyr-alt

Synes du flere burde lese dette?

0 kommentarer

Kommenter via
Eller kommenter som anonym