Foto: Redd Barna/Megan Savage
– Her har de virkelig hjulpet meg, sier Wawins. Faren hans Wiam Claudel er glad for å kunne hente sønnen hjem igjen etter endt behandling.

Wawins’ far Wiam Claudel bor i den midlertidige teltleiren Delmas 56, hvor Redd Barna har drevet en helseklinikk siden jordskjelvet la store deler av Haiti i ruiner. Da koleraepidemien brøt ut, bygget vi en egen koleraenhet til helsesenteret. Før besøkende får slippe inn i koleraavdelingen, må alle vaske hendene og vasse gjennom klorvann – og så gjenta prosedyren på vei ut. Dette for å sikre at bakterien ikke sprer seg.

På koleraavdelingen er spesialtrente medisinske eksperter på jobb 24 timer i døgnet for å skape trygghet og en positiv atmosfære for pasientene mens de får behandling. Samtidig pågår arbeidet med å bygge ekstra latriner i teltleiren for fullt.    

Raskt til behandling

– Moren til Wawins kom med ham hit til klinikken tirsdag. Hun beskrev symptomene hans, og vi satte umiddeltbart i gang kolerabehandlingen. Wawins’ sykdom ble oppdaget på et veldig tidlig tidspunkt og han blir sendt hjem etter endt behandling i dag, forteller lege Wislet Aimé.

Foto: Redd Barna/Megan Savage
Redd Barnas Alfred Jean Ales graver latriner i teltleiren Gaston Margron i Hatits hovedstad Port-au-Prince, som også er i ferd med å få en egen koleraklinikk.

Wawins er den første pasienten som har fått behandling på koleraklinikken, som kan ta ti pasienter.

– På radioen forteller de oss at vi alltid må vaske hendene etter vi har vært på toalettet og før vi spiser. Og på skolen må vi vaske hendene etter friminuttene. Her har de virkelig hjulpet meg. De skiftet bøtte og var hos meg om natten. Og de hentet vann til meg, sier elleveåringen og holder frem et fargerikt plastkrus.

– Trenger koleraklinikker

Wawins far Wiam Claudel er takknemlig for hjelpen sønnen har fått ved klinikken.

– Dette er akkurat hva folket i Haiti trenger her og nå, og vi trenger flere slike behandlingssentre. Folk må vaske hendene sine hele tiden, ikke bare etter de har vært på do, men også når de kommer inn fra gata. Og de må gå til legen med en eneste gang om de blir syke, sier han.

Foto: Redd Barna/Susan Warner
Gjennom omfattende informasjonsarbeid lærer Redd Barna både små og store om hvor livsviktig det er med god håndhygiene. Her lærer barna i en av teltleirene å vaske hendene sine grundig.

Mens enkelte lokalsamfunn i Haiti har vært skeptiske til å få koleraklinikker i sitt område, har teltleiren Delmas 56 vært positiv og samarbeidet tett med Redd Barna gjennom hele prosessen. Det har ført til et sterkt og godt forhold mellom Redd Barna og menneskene som bor i leiren. 

Redd Barna har drevet helseklinikker og jobbet med å spre informasjon om hvor viktig det er med god hygiene helt siden jordskjelvet rammet. Etter at de første koleratilfellene ble oppdaget, har vi trappet opp dette arbeidet. Så langt har mer enn 340 000 mennesker fått rent vann, bedre sanitæranlegg og hygieniske artikler som kan hjelpe dem med å forebygge kolera og stoppe epidemien.