Foto: Redd Barna/Fauzan Ijazah
Redd Barna deler ut ansiktsmasker til barna som puster inn den kvelende varme, skadelige luften full av aske.

Merapi har brent hele landsbyer til grunnen. I nesten to uker har vulkanen dekket store landområder med et teppe av varm aske og lave. Foreløpig er det lite som tyder på at vulkanutbruddene er i ferd med å gi seg. Lokale myndigheter advarer nå om at all lavaen kan tette elveløpene og føre til springflo. Det vil sette folks liv ytterligere i fare. Mer enn 200 000 mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine.

Selv om myndighetene har beordret full evakuering av alle som bor i nærområdene til vulkanen, har mange mennesker blitt værende. Folk vender også hjem igjen så fort utbruddene fra vulkanen roer seg litt.   

Barna er i fare

– Redd Barna har fått høre om flere familier som har valgt å bli værende i evakueringssonen sammen med barna sine. De vokter over det som er igjen av hjemmene og eiendelene sine. Dette setter barna i stor fare – ikke bare fra utbruddene selv, men også fra også fra kvelende aske i lufta. Og barn kommer lett bort fra foreldrene sine i kaoset som oftest oppstår hvis familiene blir tvunget til å flykte, sier Redd Barnas landdirektør i Indonesia, Lala Borja.

Foto: Redd Barna/Fauzan Ijazah
En gutt bærer hjem en nødhjelpspakke fra Redd Barna med hygieniske artikler til familiens telt.

Det er grunnen til at våre ansatte nå tar kontakt med foreldrene innenfor den evakuerte sonen for å finne løsninger for hvordan de best mulig skal kunne beskytte barna sine. 

Frykter kaos ved nye utbrudd

Merapi har nå de største utbruddene på over 100 år. De stadige utbruddene den siste tiden har tvunget familier til å flytte på seg en rekke ganger. For hver evakuering øker faren for at barn skal komme bort fra foreldrene sine.

– Vi vet av erfaring at mange folk i rask bevegelse kan føre til kaos. Barna kan vandre av gårde på et kritisk tidspunkt. Eller foreldrene kan lett tro at barnet er sammen med ektefellen, når det i virkeligheten er på egenhånd. Vi samarbeider med familiene i de midlertidige tilfluktsrommene for å gjøre dem mer obs på problemstillingen, sier Borja.

Foto: Redd Barna/Fauzan Ijazah
Husene som er i nærheten av vulkanen Merapi på Java er dekket av et tykt lag aske, og mange landsbyer er brent helt ned til grunnen av den varme lavaen. Mer enn 200 000 mennesker har måttet flykte fra hjemmene sine.

Trapper opp nødhjelpen

Så langt har Redd Barna delt ut nødhjelpspakker med hygieniske artikler til mer enn 7100 familier som har måttet flykte fra hjemmene og brorparten av eiendelene sine. Vi har også delt ut 12 000 ansiktsmasker til barn på skoler i Boyolali-distriktet, samt 6000 masker til barn som bor i leire for evakuerte. Vi er dessuten i ferd med å frakte annet nødhjelpsmateriell som presenninger, skoletelt og bokser med skoleutstyr fra lagrene i hovedstaden Jakarta til Yogyakarta, storbyen i det rammede området.

Redd Barna har arbeidet i Indonesia i mer enn 30 år. De siste årene har vi rykket ut med nødhjelp til alle små, mellomstore og store naturkatastrofer i landet. I tillegg til å gi umiddelbar nødhjelp til rammede barn og deres familier, driver vi også langsiktig arbeid for å bedre lokalsamfunnenes motstandsdyktighet mot naturkatastrofer og å gjøre folk og bygninger bedre beredt til å takle jordskjelv, tsunamier og vulkanutbrudd.

Foto: Redd Barna/Fauzan Ijazah
12 000 skolebarn i Boyolali-distriktet på Java har fått utdelt ansiktsmasker av Redd Barna så langt.