Foto: Redd Barna
Jeg ville ta bildene mot en hvit bakgrunn. Det tar dem ut av flyktningleiren og folk blir mer interessert i historien deres, sier fotograf Giles Duley.

140 000 mennesker er døde. 2,5 millioner mennesker er på flukt. Etter tre år med krig i Syria har antallet barn og voksne på flukt blitt store. Så store at de kan være vanskelige å forstå og ta inn over seg.

Men hvem er menneskene som har flyktet? Hvordan er hverdagen til barn og voksne som har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine, og som nå bor i flyktningleir på ubestemt tid?

Vanlige bekymringer, uvanlige forhold

Den verdenskjente krigsfotografen Giles Duley har et fotoprosjekt gått inn for å vise menneskene bak tallene. Han har gått tett på menneskene – fedrene, mødrene og barna i denne enorme flyktningleiren Za'atari i Jordan, for å vise hvordan de lever i sin hverdag. Duley har tatt portrettbilde av dem alle foran et hvitt lerret inne i flyktningleiren.

Han har vært interessert i de hverdagslige tingene – de vi har til felles.

– Det er lett å tenke at «De er så ulike oss. Jeg forstår dem ikke». Men de er bare opptatt av å ta vare på barna og prøve å få dem på skole. De bekymrer seg for toalettforholdene for at barna skal fryse om natta og for maten, sier Duley.

– Men de prøver å opprettholde normalitet under ekstremt vanskelige forhold, legger han til.

Se hele videoen på Urix på NRK 2 her.

Foto: Redd Barna / Giles Duley
Pappa Amin bor i flyktningleiren Za'atari i Jordan sammen med kone og fem barn. Den yngste ble født mens de bodde i leiren.

Hele livet på flukt

Duley, som tidligere jobbet som motefotograf for blant annet magasiner som Vogue, GQ, Esquire og Rolling Stone bruker nå all sin tid på å dokumentere humanitært arbeid.  Under arbeidet har han også selv fått kjenne krigens lidelser på kroppen. Under et oppdrag i Afghanistan mistet han begge bena og en arm etter en ulykke.

Nå er det imidlertid andres historie han ønsker å formidle – særlig barnas historier. Mange av dem har levd hele livet i en flyktningleir.

– Barna er oppsiktsvekkende tilpasningsdyktige. De leker og ler, selv under disse omstendighetene. Samtidig savner mange av dem det livet de hadde i Syria, forklarer han.

Se bildene av Giles Duley her (navnene er endret av sikkerhetshensyn).

Foto: Redd barna / Giles Duley
Siwar og Amin inne i teltet der de bor i flyktningleiren Za'atari sammen med fem barn.
Foto: Redd barna / Giles Duley
Bayan (19) sammen med sin 18 måneder gammel datter.
Foto: Redd barna / Giles Duley
Kamel (4) utkledd for anledningen.
Foto: Redd barna / Giles Duley
Nabil (3) poserer for fotgrafen.
Foto: Redd barna / Giles Duley
Hesham (4) til venstre med vennen Jalal (4).
Foto: Redd barna / Giles Duley
Dunya (4)