Foto: Redd Barna
Flere familier som har krysset grensen mellom Makedonia og Serbia har den siste tiden opplevd temperaturer ned i 20 minusgrader.

– Jeg frykter mine barns liv. Aldri før har vi vært så kalde.

Det fortalte nylig Nasir, som har flyktet med kone og to små barn fra Syria til Europa, til en av de ansatte i Redd Barna i Presevo på den serbiske grensen til Makedonia.

De er blant barn og voksne, som har flyktet fra krigen i Syria, og som bor i parker, nedlagte bygninger og under åpen himmel i Europa. Og som nå opplever Europa på sitt kaldeste.

– Forrige uke falt temperaturen der til 20 minusgrader flere steder. Dette er livsfarlig for mange av de barnefamiliene som har flyktet til Europa, og som nå bor i telt eller under åpen himmel, sier generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang til Dagsavisen.

Barn med alvorlige frostskader

I løpet av 2015 kom 577.995 flyktninger til Serbia – av dem 144.500 barn. De fleste av dem kom fra Syria, Afghanistan, Irak, Eritrea og Somalia, via Makedonia. Hittil i år har det kommet nesten 50 000 nye flyktninger over Middelhavet. 

På mottakssentrene i Serbia har Redd Barna tatt imot flere barnefamilier fra Syria, der barna har fått alvorlige frostskader.

– Våre hjelpearbeidere på mottakssentrene i Presevo forteller om blåfrosne barn og utslitte mødre som ikke greier å holde barna sine varme. Redd Barna frykter nå at vinterkulda skal ta livet av noen av barna og de voksne på flukt, forteller generalsekretær Tove Wang i Redd Barna i Norge.

Foto: Redd Barna
Den syriske gutten Yousef, passer på sin lillesøster i teltet de bor i ved Bekaa-dalen i Libanon.

Brenner sko for å hold varmen

Også for syriske flyktninger i Libanon har det den siste uken vært svært kaldt, med snø og mange minusgrader.

Rundt 40 000 familier, de fleste fra Syria, har behov for hjelp til å komme seg gjennom denne vinteren. Mange familier i Bekaa-dalen og Akkar har søkt tilflukt i uferdige bygninger, andre bor med barna sine i tynne plasttelt, rett på den frosne bakken. Forkjølelse, influensa, lungebetennelse og andre luftveisinfeksjoner er svært vanlig på denne årstiden, særlig blant barn og eldre.

Sandy Maroun i Redd Barna i Libanon jobber på Redd Barnas programmer i Bekaa-dalen. I fjor vinter mistet flere barn der livet en en snøstorm. Nå frykter mange av dem at det skal skje igjen.

– De som har ovn i teltene men ikke har ved, legger gamle sko og tekstiler i ovnen for å fyre. De som ikke har ovn, prøver å lage bål av det de kan finne. Mange av barna mangler tykke nok klær. Noen går i tynne tøysko. Noen mangler sokker og jakke, forteller Maroun til Dagsavisen.

Og legger til:

– Nylig kollapset flere av teltene under en snøstorm. Vi har nå prøvd å kartlegge hvem som trenger mer materiale til teltene, som planker og presenninger, forteller hun.

Foto: Ahmad Baroudi/ Redd Barna
Shaza (9), søsteren Bisan (4) og venninnen Huda (9) utenfor teltet deres i Bekaa-dalen i Libanon. Jentenes familier har fått hjelp av Redd Barna til å beskytte seg mot vinterkulden.

Gir dem mat og varme

Redd Barna har sitt mest omfattende arbeid nettopp i dette området. Her sørger de for beskyttelse mot vinterkulden for 15.300 familier, blant annet gjennom isolering av telt mot kulden, bedring av underlaget mot regn og flom og utdeling av ved, tepper og varme klær.

En av dem som i fjor fikk hjelp fra Redd Barna var pappa Ahmad (30) og datteren Rima (2). De ble tvunget til å flykte fra Syria til Libanon på grunn av bombeangrep om mangel på mat.

– Vi hadde aldri sett snø før vi kom hit. Vinteren her er bitende kald, og vi bor i et telt som ble ødelagt av snøen. Heldigvis har vi fått utstyr av Redd Barna til å reparere teltet med, sier Ahmad, med datteren sin på fanget.

Vil du hjelpe barna som fryser >

*Navnet på flyktningene i denne saken er endret for deres egen sikkerhet.