Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari
Håp er et lite ord, men inneholder mye – spesielt når man venter. Vi bygger våre liv rundt håpet.

Håp er den følelsen som forsvinner litt hver dag i livet til en asylsøker.

Ofte lurer vi på hvor vi kommer fra. Tilhører vi Norge eller det landet vi opprinnelig er fra? Vi er rett og slett midt i mellom. Leting etter en identitet kan være vanskelig for oss asylsøkere. Mange av oss forlot landet vårt i håp om å finne et land som kunne ta i mot oss, et land som kan gi oss rettigheter. Da vi forlot landet vårt, mistet vi litt håp. Vi vil ikke miste håpet igjen.

I hverdagen er det hele tiden små ting som minner oss på situasjonen vi er i – at vi er asylsøkere. På skolen spør læreren hva vi har gjort i ferien og de andre svarer at de har vært i Paris, i Eiffeltårnet. Da tenker vi - jeg bruker opp livet mitt mens alle andre har det gøy.

En dag spurte venninnene mine om jeg har vært i Disneyland. Jeg sa: Nei jeg kan ikke. De sa: Hvis du ikke reiser dit før du er 13, får du ikke komme inn som et barn og du får ikke kjøre de karusellene som bare 12- åringer får lov til. Da tenkte jeg: Ventetiden bruker opp mesteparten av barndommen min!.


Å se hvilke muligheter andre har rundt oss gjør ventetiden fryktelig lang og vanskelig.
Håp kan være drømmen om kjærligheten.Vi ønsker oss kjærlighet. Letingen etter snille gutter og troen på at vi en dag vil finne den vi ønsker å dele livet med, gjør oss glade. Men vi er redde for å miste kjærligheten vi allerede har fått til Norge, og til menneskene her. Det er vanskelig å tenke på at vi kanskje må dra fra alle vennene våre, forlate det nye vi har bygget opp.

Det gir oss håp å se at andre rundt oss får oppholdstillatelse, da tenker vi at en dag kan det bli oss. Håp er et lite ord, men inneholder mye – spesielt når man venter. Vi bygger våre liv rundt håpet.

Håp er som et mål. Jeg har et mål om å være verdens beste volleyballspiller. Når jeg er på trening gjør jeg alltid mitt beste. Vil jeg nå dette målet? Håp og mål henger sammen.

Ingen kan leve uten håp. Håp er en følelse alle må ha, ellers mister de motivasjon til å fortsette med livet. Når alt annet forsvinner, er håpet fortsatt der. Det gjør at vi klarer å jakte på det umulige, og ikke gi opp, uansett hvor mange vanskeligheter vi møter.

Foto: Redd Barna/Rebecca Jafari
Når alt annet forsvinner, er håpet fortsatt der.

Håp gjør livet verdt å leve.
Håp er motivasjon til å fortsette i livet, selv om det er vanskelig.
Håp er et lys som skinner.
Håpet lindrer smerte.

Håp er et ord som hele verden søker.
vi kan ikke leve uten håp.
Ingen kan ta fra deg håpet.
La oss fortsette å håpe -
Bare sånn kan vi skape vår framtid.

Håp er kanskje den følelsen som forsvinner litt hver dag i livet til en asylsøker. Men vi håper fremdeles – på at en dag vil også våre ønsker gå i oppfyllelse.