Foto: Redd Barna / Tommy Trenchard
Barn vinker fra Redd Barnas senter i Medinatu, Maiduguri. Barn fra nordøst i Nigeria stiller aller bakerst i den globale skoleklassen når det gjelder tilgang til skole.


Gjennomsnittlig annenhver dag i åtte år er en skole blitt angrepet og ødelagt. Angrep på skoler, bortføringer og drap er dagligdags. Nordøst i Nigeria, og i de tilgrensende landene Niger, Tsjad og Kamerun, frykter hele landsbyer for sine liv og sikkerhet. Barn har vært vitner til grusomme overgrep i sine lokalsamfunn. Minst 611 lærere er blitt drept, og 19.000 lærere tvunget eller truet på flukt.

Terroren som spres av den ytterliggående islamistiske gruppen Boko Haram har ført millioner av mennesker på flukt og til en enorm utdanningskrise i landet.

Generalsekretær Tove Wang var nylig i Nigeria. Hør henne fortelle om den kritiske situasjonen for barn, hvor 14 millioner står uten tilbud om skole:

Foto: Redd Barna / Tommy Trenchard
Talatu*(12) bor nå sammen med fosterforeldre i Maiduguri i delstaten Borno.

Skilt fra foreldrene

Talatu*(12) og Aljani*(8) mistet kontakten med foreldrene da de måtte flykte fra landsbyen. I over ett år reiste de fra sted til sted, på leting etter foreldrene. På veien var de innom Tsjad og Niger, og så tilbake til Nigeria. De blir nå passet på av fosterforeldre som har fått trening av Redd Barna i Nigeria. Aljani og Talatu går på uformell skole som Redd Barna arrangerer, og de får praktisk hjelp av en frivillig.

- Noe av det vi så på veien er det bedre å ikke snakke om. Folk vil si at det ikke kan være sant. Men vi så det. På vei hit prøvde opprørssoldater å ta oss og drepe oss en etter en. Vi tråkket over døde kropper mens vi løp, forteller barna.

Bakerst i den globale skoleklassen

Konflikten har forverret situasjonen, som var dyster allerede i utgangspunktet. Barn som bor i disse landene har mindre sjanse til å gå på skole enn noe annet sted i verden. 1 av 4 barn som ikke går på skole globalt bor i denne regionen.

Skrive- og lesekunnskapene her er blant de aller laveste. Er du en jente i nordøst Nigeria stiller du aller bakerst i den globale skoleklassen. Halvparten av alle 9-12-åringer her har aldri gått på skole, og gjennomsnittlig har jenter to års skolegang.

- Det er på tide å sette utdanning i sentrum for den humanitære responsen, sier Tove Wang, Redd Barnas generalsekretær og leder av internasjonale Redd Barnas utdanningsportefølje, det største tematiske området av alle.

Viktige anbefalinger

Den pågående konflikten har rammet skolesektoren spesielt hardt. Redd Barna, i kraft av å være verdens største rettighetsorganisasjonen for barn, og sammen med Unicef lede FNs nødhjelpsrespons på utdanning, tar nå til orde for tre viktige anbefalinger foran Oslo-konferansen for Nigeria og de andre landene.

  • Givere og giverland må love minst USD 84 millioner til utdanning for barn i disse landene i 2017, hvorav flesteparten av løftene må være langsiktige avtaler for 3-5 år.
  • Det humanitære samfunnet må trappe opp innsatsen for å nå minst to millioner barn, inkludert marginaliserte grupper som foreldreløse og barn med funksjonshemninger.
  • Angrep på skoler må stanse umiddelbart og elever og lærere må beskyttes mot vold, i tråd med den internasjonale erklæringen om trygge skoler, som tre av de fire landene allerede har undertegnet.
Foto: Redd Barna / Tommy Tenchard
Det er barna som betaler den høyeste prisen for år med brutal konflikt. Og er du en jente i nordøst Nigeria stiller du aller bakerst i den globale skoleklassen.

Må satse mer

- Situasjonen for skolebarn i dette området er kritisk. Utdanning har vært under angrep. I tillegg er dette et område preget av fattigdom og nå også tørke, sier Tove Wang, Redd Barnas generalsekretær. Hun sier konferansen er viktig:

- Det som blir viktig nå er at donorlandene og landene som er berørt kommer sammen og blir enige om en plan framover. Den må inneholde større grad av sikkerhet for sivilbefolkningen, den må inneholde tilgang til mat og den må inneholde en satsning på skole for alle de barna som ikke går på skole, sier hun.

Se konferansen her.