Foto: Redd Barna/Lucia Zoro
Ett år gamle Kadija var veldig syk da hun kom til klinikken. Moren er overlykkelig over å se at datteren igjen vil spise og leke. Halvparten av barna i Niger er underenærte, og den siste tørkeperioden setter svært mange barn i fare.

- Da jeg bar henne hit hadde jeg mistet alt håp om at hun skulle overleve. Jeg var redd. Den ujevne pusten hennes fikk meg til å tro at hun kunne komme til å dø.

Det forteller Farida om den dagen hun tok med seg datteren Kadija fra hjemmet deres i Niger, og over grensa til nabolandet Nigeria noen kilometer unna, i et håp om å redde ettåringen. Hun husker fredagen noen måneder i forveien, da Kadija fikk feber og etter hvert diaré. Slik holdt det på i tre uker, og innimellom ble hun litt bedre. Men hun nektet å spise, og orket ikke å leke.

- Hun gikk fra å være veldig leken til å bli et barn som gråt, kastet opp og holdt seg for seg selv. Det var en stor forskjell fra før. Jeg orket ikke å gjøre noen ting til slutt, og lot alt husarbeid ligge. Jeg turte ikke å snu ryggen til henne i tilfelle hun skulle få et tilbakefall.
Farida var redd for at hun nok en gang skulle oppleve å miste et barn.

Mistet sin første datter

- Det skjedde veldig fort. Hun ble plutselig syk den ene dagen og døde allerede neste dag. Jeg følte et enormt tap, verden gikk i svart for meg. Denne regnsesongen er det tre år siden hun døde. Hun ble 16 måneder gammel. Da Kadija ble syk fikk jeg en déjà vu, og fryktet at jeg ville miste henne også , forteller Farida.

De kommer fra et område som er veldig tørt og varmt; rundt 45 grader utenom regnsesongen. Svært mange barn er underernærte. Nesten 17 prosent av barn mellom seks måneder og fem år er akutt underernærte. Niger har vært gjennom flere sesonger der regnet har uteblitt og folk har mistet avlingene sine. I fjor skjedde det igjen, og Redd Barna advarer mot at en sen respons kan bli livsfarlig for millioner av mennesker.

Redd Barna skalerer opp innsatsen inne i Niger for å hjelpe familier med penger, støtte til jordbruk og husdyr, for at de skal klare seg gjennom en tøff periode. Vi støtter også helseklinikker som sørger for gratis helsetilbud til hundretusener av barn, både i Niger og like over grensa i Nigeria. Det var hit Farida tok med seg datteren da hun ble alvorlig syk. Barn som er underernærte får et lavere immunforsvar og er derfor sårbare for sykdommer.

Halvparten underernært

Foto: Redd Barna/Rachel Palmer
Niger har vært gjennom flere tørkeperioder, og den fattigste befolkningen rammes hardest. Her sorterer Faiza frø som hun håper å få plantet. Men landskapet er svært tørt.

- Vi var et annet sted for å få behandling tre ganger, og så ble jeg henvist hit til klinikken. Da de så Kadija ble hun lagt inn med en gang. Sakte, men sikkert så jeg forandringen. Det er en lang prosess å komme seg etter sykdom, og jeg er overlykkelig over å se at hun blir stadig bedre, sier Farida.

- Nå kan jeg leke med henne igjen, og hun leker med andre barn. Hun gråter ikke lenger, og strekker seg til og med etter maten. Jeg håper at hun fortsetter å være frisk og sunn, og at jeg en dag kan bære hennes barn slik jeg bærer henne nå.

Redd Barna samarbeider med myndighetene i landet og FN om helsetilbudet til underernærte barn som trenger medisinsk behandling. Årsaken til undernæringen i området er knyttet til fattigdom, og kulturelle forhold og praksis bidrar også til å forverre forholdene. Våre team jobber med lokale frivillige, som igjen informerer mødre og samfunnet for øvrig om hvordan de best kan ta seg av barna – for eksempel ved å oppfordre til at mødre ammer babyene sine.