Onsdag skrev Aftenposten om hvordan syriske flyktninger i Egypt føler seg utrygge etter episoder med trakassering og hat. Før helgen sendte FN’s høykommissær for flyktninger ut en bekymringsmelding, etter at minst 85 syrere var blitt vilkårlig angrepet og holdt i fengsel i landet.

«Karim» (11) kom til Egypt for en måned siden sammen med faren, moren to søstre og en bror. Nå bor de i Masaken Othman, et landlig område som huser over 300 syriske familier. Karim kjenner kun familien sin i Masaken Othman, og lengter hjem til Syria før konflikten brøt ut. Til den tiden han var trygg, og kunne leke og lære. 

Levd gjennom ting ingen barn skal se

Foto: Redd Barna/Ismail Hamdy
11 år gamle Karim har måttet forholde seg til eksplosjoner og lik i Syria. Nå har han bodd i Egypt i en måned.

- Det var så mange eksplosjoner hele tiden, og jeg måtte gjemme meg hver gang de startet, forteller han. - Da vi dro til Egypt, dro vi fra huset vårt klokken fem om morgenen. Først gikk vi til tanten min, så til noen andre slektninger, før vi dro til Egypt.

Karims far er bekymret for barna sine. Han forteller blant annet at familien var fanget i eget hjem i fem dager, før de flyktet til Egypt.
– Vi flyttet oss fra landsby til landsby, før vi til slutt måtte forlate Syria, sier han. Barna mine har levd gjennom ting ingen barn skal se – gjennom bombing og lik. Vi var heldige som kom til Egypt, men livet her er heller ikke enkelt.

Vanskelig med jobb og skole

Barna vegrer seg mot å gå ut av leiligheten i Egypt, og faren forteller om Karims fem år gamle søster, som gråter i søvne hver eneste natt. – Jeg har forsøkt å registrere barna på fire forskjellige skoler, men ingen kan ta i mot dem, forteller han. – De skylder på plassmangel. Jeg blir også så redd når noen av dem blir syke, da det er så langt til nærmeste helseklinikk og apotek.

Masaken Othman er et fattig område, som ligger langt unna offentlige tjenester og butikker. Det er derfor langt mellom jobbene i området. – Jeg søker jobber hver eneste dag, fra sju om morgenen til sju om kvelden, forteller Karims far. – Jeg har søkt overalt, til og med i byer rundt 300 km. unna, siden det er så vanskelig her vi bor. Men jeg er 43 år gammel. Her vil de ha ung arbeidskraft, sukker han.

Foto: Redd Barna/Inge Lie
I Redd Barnas trygge lekeområder kan barna får en pause fra sin tøffe hverdag. Bildet er fra Bar Elias, i Bekaa-dalen, Libanon.

Trygge lekeområder

Karim har nå begynt å delta på aktiviteter i Redd Barnas trygge lekeområder i Masaken Othman. Redd Barna har mål om å nå 800 000 av flyktningene i området, der 50 000 av dem beregnes å være syrere. Behovene dreier seg først og fremst rundt matsikkerhet, helseoppfølging, utdanning, barns beskyttelse og levebrød.

- Jeg har ikke vært her lenge, men jeg vil ikke gå ut og jeg kjenner ingen her, fortalte Karim da han snakket med Redd Barna. I Redd Barnas trygge lekeområder kan barna få en pause fra en tøff hverdag, og komme i kontakt med andre barn. Her er det også mulighet for skoleaktiviteter.

Redd Barna jobber også med å støtte barn i registreringen på offentlige skoler i Egypt, og sikre utdanningskvaliteten i området. I tillegg tilbys flyktningene helsetjenester i nærheten av hjemmet og opplæring i enkel pleie. Vi tilbyr også kursing og opplæring tilpasset lokale arbeidsforhold og støtte til offentlige tjenester for å få folk i arbeid.