Foto: Redd Barna/Kristin Marie Skaar
Hundrevis av filippinere, nordmenn og andre vandret med fakkel gjennom Oslos gater for å vise solidaritet med det filippinske folket søndag kveld.

Rundt 2000 personer ble med på fakkeltog for Filippinene søndag kveld. Så langt har arrangementet Dugnad for Filippinene samlet inn minst 22 millioner kroner. Pengene går til arrangørene Redd Barna, UNICEF, Røde Kors, Kirkens Nødhjelp og Streetlight sitt arbeid på Filippinene.

- Det er svært meningsfullt å gå sammen om et slikt arrangement. Vi er overveldet over engasjementet folk har vist og vil takke alle som har bidratt til dugnaden, sier fungerende generalsekretær i Redd Barna, Yngve Seierstad Stokke.

Fakkeltoget, med kulturministeren i spissen, gikk fra Jernbanetorget til Nasjonaltheatret, i forkant av støttekonserten som ble sendt direkte på NRK1.

- Fakkeltoget er et lys av håp, sa Redd Barnas styreleder Nils Øverås, som holdt en av appellene foran Nationaltheatret.

Øverås fortalte videre at for Redd Barna har de filippinske barnas behov vært ekstra viktig å ta vare på. Barn rammes alltid hardt når katastrofen inntreffer. Derfor har det vært avgjørende å gi umiddelbar nødhjelp, som rent drikkevann, mat, tak over hodet og medisiner.

La barn få være barn

Midt oppi en slik katastrofe er det svært viktig å ivareta barns psykologiske og sosiale behov. Redd Barna har derfor blant annet opprettet trygge lekeområder for barn på Filippinene og jobber for å få barna tilbake i skolen fortest mulig, noe som ble trukket frem på støttekonserten på Nationaltheatret.

- I de trygge lekeområdene kan barna komme hver dag og leke, lære og rett og slett bare få være barn. De møter trygge voksne fra lokalsamfunnet som Redd Barna har lært opp og som vet hvilke reaksjoner barna kan ha og hvordan de kan hjelpes, sa Redd Barnas utenlandssjef Sigrid Bay under støttekonserten.

Anne Grete Preus, Ole Paus, Eva and The Heartmaker og Morten Abel var blant artistene som stilte opp i den halvannen time lange direktesendte konserten fra Nationaltheatrets scene. 623.000 så konserten på NRK1.