Foto: Redd Barna
Redd Barnas landdirektør i Kambodsja undrer seg over hva norske journalister velger å skrive om.

Markus Aksland leder alt Redd Barnas arbeid i Kambodsja. Det betyr at han er daglig leder på Redd Barnas kontor og bindeleddet mellom lokalt ansatte og partnere i Kambodsja, og Redd Barnas hovedkontor i Norge. Han er religionsviter og har tidligere ledet Redd Barnas kontor i Murmansk og på Sri Lanka. Han har også jobbet for FN i Kambodsja. Her er hans siste blogginnlegg fra felt:

"Aktivitetsnivået på utekontoret er høyt om dagen. Planer for neste år skal leveres til Oslo om drøye ti dager. Mange detaljer skal på plass – og mange kulturelle utfordringer skal takles. Her i Kambodsja hvor folk sverger til lang lunsj med en lur i hengekøya – er det vanskelig å få gehør for kort inn på lunsjen for å rekke en frist i et land langt borte ...
Når arbeidspresset er på topp er det viktig å ta seg korte pauser hvor du gjør noe helt annet.
 
Min nevø Erik ankom Kambodsja i går – med favnen full av ferske aviser. Skuffelsen her jeg sitter en mandag morgen er derfor stor. Forsiden av VG handler om hvorfor kjendiskvinner stiller opp på intime bilder – med en snutt om "Fangene i dypet" (gruvearbeiderne i Chile), mens Dagbladet fokuserer på boka om Sissel, drap i familien, Riises nye drømmevilla og "Grådighet er bra", og om hvordan DU kan unngå demens! (At Snåsa-mannen snakker med prinsessen vil jeg helst ikke vite noe om).

Foto: Redd Barna
Utsikten til Norge gir ny innsikt til å se hvordan norske redaksjoner prioriterer. Aksland oppfordring er enkel: Løft blikket!

Til sammenligning er fokus på forsiden av Cambodia Daily sin weekend utgave eksplosjonen som drepte 27 mennesker øst på Sri Lanka, lørdagens valg i Afghanistan og slutten på en streik blant 10-tusenvis av tekstilarbeidere her i Kambodsja.

Når jeg blar litt videre i avisene øker forvirringen min. Norge fører krig i Afghanistan – i Dagbladet kommer omtalen av valget på side 19 som et lite bilde med en tekst som er opptatt av at man bruker lokale transportmidler for å frakte valgurner (esel). I VG dukker valget opp på side 20.

Det sittende regimet i Kambodsja er rimelig korrupt – og landet rangerer blant værstingene på lista til Transparency International. På Redd Barna kontoret bruker vi mye tid og krefter på å sikre at vi utsettes for minst mulig korrupsjon og ulovlig prissamarbeid. Det offentlige Norge (UD og NORAD) har en uttalt nulltoleranse for dette. Det norske glansbildet slår sprekker når jeg leser om utenriksministerens afghanske teppe og Liv Signe Navarsetes dårlige hukommelse.

Her jeg sitter på utsiden føler jeg at utsikten til Norge gir meg ny innsikt. Oppfordringen til sambygdingene mine er enkel. Løft blikket!" 
 
Følg bloggen til Redd Barnas landdirektør i Kambodsja her >