Foto: Redd Barna/Tanya Malott
Prosjektene er eksempler på løsning i konfliktsituasjoner, sa Malala fra Za'atari-leiren i Jordan.

Malala Yousafzai besøker i disse dager Jordan sammen med sin far og leder av Malala-fondet, Shiza Shahid. Målet for besøket er å rette søkelyset på de forferdelige forholdene syriske barn lever under. Fra Za’atari-leiren snakket Malala om barnas behov for å vende tilbake til skolebenken.

- Vi setter nå i gang to utdanningsprosjekt med Redd Barna, som er eksempler på løsning i konfliktsituasjoner, sa Malala tirsdag. - Alle barn må gå på skolen. De kan ikke bli ofrene for denne krigen. Verdenssamfunnet må stille opp, for å beskytte barn, og sørge for at de får en framtid. Syrias barn kan ikke bli en tapt generasjon!

To prosjekter

Foto: Redd Barna/Tanya Malott
Barn mellom 9 og 17 år i Amman og Nord-Jordan skal få spesiell nytte av samarbeidsprosjektet med Malala-fondet

De to prosjektene skal hjelpe rammede barn i Amman og Nord-Jordan, der tusenvis av flyktninger nå bor i midlertidige bosettinger. Barn mellom 9 og 17 år som har droppet ut av skolen, eller står i fare for å droppe ut, skal få timer i grunnleggende skrive- og regnekunnskaper.

Klassene blir ledet av syriske og jordanske lærere, som også vil fokusere på å lære barna utenomfaglige ting tilpasset forholdene de lever under og alt de har vært vitne til. Eksempler er viktighet av hygiene og ernæring, og samtaler rundt konflikten og opplevelser. Alt for at elevene fremover skal få positive læreopplevelser.

Symbolet Malala

Foto: Redd Barna/Tanya Malott
15 år gammel ble Malala skutt i hodet og nakken på skolebussen. Ikke bare overlevde hun angrepet, siden hun blir frisk har hun kjempet for retten til utdanning.

16 år gamle Malala Yousafzai ble verdenskjent da hun i 2012 ble skutt av Taliban på skolebussen i Swat-dalen, Pakistan. Da hadde hun blogget om livet under Taliban for BBC i over tre år. Etter attentatet har Malala vært en sterk stemme i kampen for utdanning, som blant annet førte til nominasjon til Nobels fredspris i 2013.

På 16-årsdagen sin i sommer talte Malala om retten til utdanning i FN. Videoklipp av den unge jenta på talerstolen, og hennes imponerte publikum, gikk verden over. Generalsekretær i Redd Barna, Tove Wang uttalte da at Malala talte «som symbol på barn og unge verden over som får sin utdanning ødelagt av krig og konflikt

Nå gjør Malala symboleffekt til handling for sterkt rammede barn i Jordan. Redd Barna er takknemlig for samarbeidet, som vil bidra til økt fokus på et behov Redd Barna prioriterer høyt – barns rett på skolegang, også i konflikt og krise.