Foto: REUTERS/Asmaa Waguih fra AlertNet
Redd Barna frykter at flere barn skal miste livet i den politiske uroen i Libya og oppfordrer nå alle parter til å beskytte barna.

Redd Barna er dypt bekymret over rapporter om at barn er blitt drept i volden de libyske sikkerhetsstyrkene bruker for å slå ned protestene mot Muammar al-Gaddafi og regjeringen hans.

Foto: REUTERS/Yannis Behrakis fra AlertNet
En far bærer sitt barn over grensen Ras Jdir fra Libya og inn i nabolandet Tunisia. Mange tusen tunisiere bosatt i Libya er nå på flukt fordi de frykter å få skylden for de politiske urolighetene i landet – som har spredt seg i Midt-Østen etter å ha begynt i nettopp Tunisia.

Titusener av barn kan også bli drevet på flukt hvis kampene mellom tilhengerne og motstanderne av regjeringen fortsetter. 

Frykter for barnas sikkerhet

– Det er svært bekymringsfullt at barn nå skal være blant de drepte i Libya. Det understreker hvor farlig slik politisk ustabilitet er for barn. Alle som er involvert i denne krisen må sikre at barna ikke havner i skuddlinjen, men forblir trygge, sier Redd Barnas regionaldirektør for Midt-Østen El Khidir Daloum.

Øyevitner rapporterer at barn er drept i volden i byen Benghazi øst i Libya. Så langt er totalt 300 personer omkommet, og flere tusen er skadet over hele landet. Ettersom begge sidene av konflikten står på sitt, er antall dødsfall forventet å øke fremover.

Foto: REUTERS/Darrin Zammit Lupi fra AlertNet
En liten demonstrant får Libyas flagg malt på kinnet.

Nødhjelpseksperter forbereder masseflukt

Redd Barna har sendt ut et team med nødhjelpseksperter til regionen. De skal gjøre alt klart i tilfelle en strøm av flyktninger kommer til nabolandene.

Hvis tusenvis av familier nå blir drevet på flukt fra hjemmene sine av volden, kan det få alvorlige følger for barna. Barn på flukt er ekstra sårbare for å komme bort fra foreldrene sine, for å bli utsatt for vold og overgrep, og for å bli utnyttet i skadelig barnearbeid. For mange barn betyr også en slik flukt slutten på all skolegang. Barn er også sårbare for psykiske traumer etter å ha blitt tvunget til å flykte fra sine hjem – ofte under dramatiske omstendigheter.

– Denne krisen har allerede ført til traumer for mange barn i Libya. Med mindre problemene blir løst umiddelbart, kan enda mange tusen barn bli dratt inn i en stadig mer voldelig kontlikt. Det kan føre til flerre dødsfall, sier El Khidir Daloum.