Foto: Redd Barna / Ruairidh Villar
Brødrene Samir (5), Ahmad (10) og Jassim (7) er på flukt fra IS inne i Irak.

- Med mindre det opprettes sikre fluktruter vil mange familier ha intet valg enn å bli igjen og risikere kryssild og bombing. Disse blir fanget, uten mulighet til å motta humanitær nødhjelp og med lite mat og medisiner. De som forsøker å flykte må finne frem i en by full av feller, gjemte miner og snikskyttere. Det må en umiddelbar innsats til for å sikre at disse menneskene kan flykte trygt, hvis ikke får vi trolig et storskala blodbad av sivile, sier Redd Barnas fungerende landdirektør i Irak, Aram Shakaram.

Han er kritisk til en krig som koster store midler i planlegging, utstyr og gjennomføring, uten at man har tenkt på å investere i sikkerheten til barna og deres familier.

Foto: Redd Barna / Ruairidh Villar
Redd Barna deler ut mat, vann og andre livsviktige artikler til familier på flukt fra Mosul.

Risikerer å bli mål

Irakiske styrker har bedt sårbare familier og barn om å holde seg i hjemmene sine og flagge med hvite flagg. En slik praksis er nærmest umulig å gjennomføre i den brutale, urbane konflikten vi står overfor. I verste fall risikerer sivile å bli mål for væpnede styrkers angrep eller brukt som levende skjold i kampene, mener Redd Barna.

Familier inne i Mosul sier de ikke har råd til å kjøpe mat, vann og andre livsviktige varer. Mange har laget tilfluktsrom inne i husene i tilfelle bombing. Mange andre sier de er redde for å forlate byen før veien er sikret. Redd Barna ber om at sikre ruter ut av byen åpnes, ryddes og beskyttes.

Foto: Redd Barna / Ruairidh Villar
En gruppe mødre sitter med sine barn i den irakiske byen Kirkuk søndag, etter å ha gått i to dager gjennom ørken og forbi landminer på flukt fra IS.

Den livsfarlige flukten

Allerede nå har tusenvis av mennesker flyktet. Redd Barnas ansatte ser mennesker i dyp nød, noen familier har mistet sine barn på flukt. Barna har omkommet av tørst eller etter å ha tråkket på landminer. Minst 5000 mennesker har flyktet fra landsbyer rundt Mosul og inn i nordøster Syria den siste uken. De lever under svært vanskelige kår på vei over grensen.

Selv de som klarer å flykte vet ikke hva de går til. Det er leire i noen byer nord og øst for Mosul, i de kurdiske områdene. Her bor det allerede over en million internt fordrevne flyktninger fra Irak og flyktninger fra Syria. Men det er bare plass til 60.000 til, ikke nok til de hundretusener, kanskje million, mennesker som trolig vil flykte fra Mosul.

- Barna som nå kommer hit fra Hawija svever mellom liv og død. Det er lite eller ingen mat i området, de er sulte, tørste og helt utmattede, forteller Shakaram. Redd Barna frykter at opptil 1 millioner mennesker kan bli tvunget på flukt som følge av militæroffensiver mot IS i dagene og ukene som kommer.

Foto: Redd Barna / Ruairidh Villar
Dalia er bare 4 måneder gammel og allerede på flukt. Her er hun heldigvis trygt på mammas fang.

Må sørge for sikkerhet

Redd Barna har jobbet i Irak i mange år, også i byene nord og øst fra Mosul. Vi gir vann og mat, såpe og andre nødvendige artikler, til familier på flukt.

- Vi frykter at dette bare er begynnelsen på noe mye verre. Alle deltakere i militæroperasjonen må sørge for trygge fluktruter for familier, til områder der de kan få mat, vann og beskyttelse, sier Shakaram. 

Gi barna som flykter fra terroren i Mosul mat, vann og støtte >

 

Navnene til barna i denne saken er endret for deres egen sikkerhet