Foto: Redd Barna/Per-Anders Pettersson
Slik så Umi ut da hun var tre måneder gammel og akutt underernært i fjor sommer. På bildet er jenta akkurat innlagt på Habaswein distriktssykehus.

I fjor sommer var kenyanske Umi tre måneder gammel, og så underernært at hun var i ferd med å dø. Da hun ble oppdaget av Redd Barnas ernæringssykepleier Daniel Wanyoike veide hun bare 1,7 kilo, hadde lungebetennelse og var sterkt nedkjølt.

Foto: Redd Barna
Umi og mamma Amina ett år etter at hun ble oppdaget og behandlet for undernæring og lungebetennelse. Moren var selv undernært, og klarte ikke produsere nok melk til å kunne amme.

– Hun var ett av de mest underernærte barna jeg noensinne har behandlet. Jeg husker at kroppstemperaturen hennes var 35,4 grader. Vi startet behandling og fikk henne og moren videre til sykehuset i Habaswein, forteller Daniel.

– Tørken ødela livet vårt

Moren Amina var svært bekymret for Umis liv.

– Helt siden hun ble født hadde Umi diaré. Jeg prøvde å amme henne, men hadde ikke nok melk. Hun ble veldig syk, forteller Amina.

Familien bor utenfor Habaswein nordøst i Kenya, ett av områdene som var – og fortsatt er – sterkt rammet av den verste tørken på 60 år.

– Tørken tvang meg til å flytte fra mitt hjemsted, og det betydde slutten på livet mitt. Dyrene døde, og vi hadde ikke lenger melk til barna. Familien ble også spredt utover. Jeg så ikke resten av familien min på flere måneder, og var bekymret for at de andre barna mine ville dø på grunn av tørken, sier Amina.

Behandlingen virket 

Foto: Redd Barna
- Umi var ett av de verste tilfellene av underenæring jeg har sett. Det er godt å se fremgangen, sier Redd Barnas ernæringssykepleier Daniel Wanyoike.

Vanligvis pleide familien å ha nok melk til barna under regntiden, men tørken gjorde at de mistet alt og barna ble underernærte. Amina var selv så utsultet at hun ikke kunne produsere nok melk til å gi Umi den livsviktige næringen fra brystmelk.

Etter lang tids behandling på sykehuset i Habaswein hadde Umi lagt på seg, og Redd Barna bidro etter det med plumpynut, en svært næringsrik peanøttblanding. Da hun var seks måneder gammel veide hun 3,7 kilo. Det er fortsatt lite sammenlignet med en norsk baby på samme alder, men for Umi var det en klar forbedring. I dag er Umi litt over ett år gammel, veier 7, 2 kilo, og har blitt en sunn og frisk jente.

– Hun har til og med tatt sine første steg, forteller moren stolt.

Glad for å kunne hjelpe 

Foto: Redd Barna
Med litt støtte klarer Umi å ta sine første steg inne i familiens hytte.

Redd Barnas sykepleier Daniel synes også det er godt å se at det har gått så bra med Umi.

– Da jeg behandlet henne var hun fullstending utmagret og veldig syk. Men nå har hun blitt bedre, hun har lagt på seg og alt ser bra ut. Jeg liker virkelig å se fremgangen. Hun kommer til å bli stadig bedre, sier Daniel.

Han er glad for å kunne bidra til å redde liv.

– Det føles så bra, det er som en drøm som går i oppfyllelse. Umi er et så godt eksempel på at vi kan behandle barn og bety en forskjell for menneskers liv. Dette er noe jeg vil huske for resten av mitt liv.

Fortsatt vanskelig 

Amina gleder seg over at den yngste datteren har klart seg så bra. Men livet er fortsatt vanskelig for familien.

– Vi har mange problemer her i landsbyen. Vi har fortsatt ingen dyr på grunn av tørken, og derfor heller ikke melk. Det er mangel på mat, medisiner, og lang vei til nærmeste helsestasjon. Regnet som skulle kommet i år kommer ikke, og vi står foran en vanskelig tid, sier Amina.

Ti millioner mennesker på Afrikas horn er fortsatt avhengige av hjelp for å overleve. Redd Barna fortsetter den store nødhjelpsinnsatsen vi satte i gang i fjor. Det vil ta lang tid for familiene å bygge opp alt de har mistet, og med nok en runde med tørke i år blir situasjonen enda verre. Vi bidrar med mat, rent vann, behandling for underernæring og barns beskyttelse.

Foto: Redd Barna
I dag er Umi en sunn og frisk ettåring, og hun fortsetter å legge på seg. Men livet vil bli vanskelig for familien også i tiden som kommer. Ti millioner mennesker i Øst-Afrika er fortsatt helt avhengige av hjelp for å overleve.