Foto: Redd Barna
Her er Umi ni måneder, og på sitt friskeste.

Historien om Umi ble kjent over store deler av verden etter at moren tok henne med til Redd Barnas helsestasjon sommeren 2011.  Kenya og store deler av Afrikas horn sto midt i en matkrise verden sjelden har sett maken til. Bare tre måneder gammel var Umi så lite og utmagret at selv ikke helsepersonellet trodde hun ville overleve. Da hun ble oppdaget av Redd Barnas ernæringssykepleier Daniel Wanyoike veide hun bare 1,7 kilo, hadde lungebetennelse og var sterkt nedkjølt.

– Hun var ett av de mest underernærte barna jeg noensinne har behandlet. Jeg husker at kroppstemperaturen hennes var 35,4 grader. Vi startet behandling og fikk henne og moren videre til sykehuset i Habaswein, fortalte Daniel etter det rørende møtet. Moren Amina var svært bekymret for Umis liv.

Frisknet til

Foto: Redd Barna/Per-Anders Pettersson
Tre måneder gammel veier Umi kun 1,7 kilo.

I to år har Redd Barna fulgt livet til Umi. Etter besøket på helsestasjonen frisknet hun til, ble en glad jente med runde kinn og etter hvert tenner. Men i sommer ble Umi syk igjen. Fordi hun hadde vært så underernært som barn var kroppens motstand svekket. Hun fikk lungebetennelse og diaré, de to sykdommene som tar flest liv blant barn i verden i dag, til tross for at de kan forebygges. Hun ble innlagt på sykehus med feber, oppkast og hoste, hadde problemer med å puste og var dehydrert. Hennes helsetilstand ble fort verre, og hun tapte kampen for livet 18. juni, to år og to måneder gammel.

Lederen av britiske Redd Barna, Justin Forsyth, traff Umi da han besøkte Afrikas horn i 2011.

Representerer en større historie

– Jeg traff Umi og moren Amina for to år siden på et av Redd Barnas helsesentre i Wajir, mens matkrisen var på sitt verste. Hun led av alvorlig underernæring, forteller han. Forsyth mener Umi representerte en større historie om håp og mulighet for overlevelse. I dag sørger han med foreldrene.

– Som nybakt far kan jeg bare tenke meg hvor vanskelig familien til Umi har det akkurat nå. Det ville være en passende honnør til hennes minne å jobbe for at vi i vår tid klarer å forhindre at flere barn dør av sykdommer som kan forebygges, sier han.