Foto: Redd Barna/Tugela Ridley
20 måneder gamle Chamssiyo er akutt underernært. Hun får ernæringsrik spesialmat av Redd Barnas nødhjelpseksperter på matstasjonen i Bande, Niger.

– Redd Barna er på plass og har startet nødhjelpen. Men resten av verdenssamfunnet kan ikke vente til barna begynner å dø før det reagerer, sier Peter Mactaggart Sykes, som leder Redd Barnas nødhjelpsoperasjon i Niger.

Omfattende tørke har ført til at mange husdyr dør og at mange avlinger er ødelagt. Kornproduksjonen har falt med 20 prosent. Det betyr krise for befolkningen i Afrikas fattigste land, der 60 prosent av befolkningen lever i ekstrem fattigdom.   

Akutt matmangel

– Det finnes mat på markedene her, men problemet er at mange familier ikke har råd til å kjøpe noe. Matprisene har steget med 20 prosent i år, sier Sykes.

Mer enn halvparten av befolkningen i Niger har så å si tømt matlagrene sine fra den siste innhøstingen. Fremdeles er det et halvt år før neste avling er klar. For familiene er konsekvensene katastrofale:

Foto: Redd Barna/Tugela Ridley
Moussa Soueda har vært frivillig i Redd Barna siden 2005. Da ble hun opplært i å overvåke om småbarna blir underernærte i landsbyen Zakarawa, der hun bor. Når den 35 år gamle fembarnsmoren oppdager et underernært barn, sender hun det til helsesenteret i Kourni.
  • Spiser kun ett måltid om dagen
  • Har ikke annet enn dyrefôr å spise
  • Leter i søpla etter ved eller andre ting de kan selge
  • Tar barna ut av skolen
  • Flytter til slumstrøkene i byene på desperat jakt etter jobb
  • Selger husdyr til underpris på markedet fordi de MÅ ha penger til mat (og mister med det livsgrunnlaget sitt) 

Barna rammes hardest

Barna lider mest i denne sultkatastrofen. Og det haster å få inn nødhjelpen. 380 000 barn vil bli så akutt underernært at de står i fare for å dø om de ikke får behandling raskt, ifølge Redd Barnas beregninger. Totalt vil 1,2 millioner barn i Niger trenge behandling for underernæring.

– Situasjonen er ekstra alvorlig for barna under fem år. Mer enn halvparten av barna i Niger er kronisk underernærte. Det gjør dem ekstra sårbare når en slik matvarekrise rammer, sier Sykes.  

Redd Barna er i gang med nødhjelpsarbeidet. Siden november 2009 har vi trappet opp arbeidet i Niger for å få bukt med sultkatastrofen som nå rammer landet.

Trapper opp nødhjelpen

Foto: Redd Barna/Tugela Ridley
Frances jobber frivillig for Redd Barna i Niger. Her måler hun armtykkelsen til sju måneder gamle Laoulatou, som sitter på mors fang. Målet viser hvor underernært jenta er og hvilken behandling hun trenger.

Målet er å hjelpe 70 prosent av de mest underernærte barna i seks distrikter, til sammen 60 000 barn det neste seks månedene.

– Vi arbeider i de områdene som er hardest rammet. Her støtter vi de mest sårbare familiene og spesielt til barn som lider av underernæring. Vi jobber for å hindre underernæring og sult, vi driver forebyggende arbeid og sørger for å beskytte de mest sårbare. Dette gjør vi ved å utvide vårt allerede eksisterende ernæringsprogram, sier Peter Mactaggart Sykes. 
 
Redd Barna har arbeidet med ernæring, beskyttelse og utdanning i Niger siden 2005.