Foto: Redd Barna/Susan Warner
Max Jacob føler seg trygg på den nye skolen.

- Jeg har det bra nå fordi vi er på et trygt sted. Hvis det regner eller kommer et nytt jordskjelv blir vi ikke redde, forteller ti år gamle Max Eloi. Han er en av elevene ved Institut Abellard i Léogâne, som lå i sentrum av jordskjelvet som rammet Haiti den 12. januar 2010. Den nye skolen har 380 elever i grunnskolealder. Redd Barna har stått for bygging av skolen, sanitæranlegg og håndvaskstasjon, samt skaffet møbler og skolemateriell.

Skolebygninger som tåler jordskjelv

Skolen er bygget ved hjelp av nyskapende og enkle byggeteknikker som gjør den mer motstandsdyktig mot orkaner og jordskjelv. Den består av tremateriale, metall som binder trematieralet sammen, og en sokkel som holder veggene på plass. Rektor Rose Gabrielle Présumé Abellard har tro på at den nye byggeteknikken gjør skolehverdagen tryggere for elever og lærere.

- Min generasjon er egentlig vant til trekonstruksjoner, men i Haiti har vi bygget skoler av sementblokker. Disse kollapset under jordskjelvet og drepte svært mange. Derfor har vi sluttet å bygge hus med tak av sement, sier Abellard.

Skolen er den første i sitt slag, og vil bli brukt som en prototype når Redd Barna skal bygge flere skoler i Haitit de neste månedene.

Foto: Redd Barna/Susan Warner
Skolen Redd Barna har bygget består av trematerialer og metall. Tak av sement brukes ikke lenger.

Hjelper barn å takle traumer

Etter jordskjelvet var mange av barna traumatiserte. Redd Barna har gitt lærere trening i aktiviteter som kan hjelpe barna å takle vanskelige opplevelser under og etter skjelvet. De lærer også hva de skal gjøre om det kommet et nytt jordskjelv.

- Hvis vi er på skolen og det blir et jordskjelv, så lærer vi at vi må beskytte hodet mot ting som faller, og så gå ut av bygningen, forteller ti år gamle Rose Carme Evenéta Clerveau.

Hun lærer også at det er viktig å vaske hendene for å unngå å bli syk.

- Før vi spiser og når vi har vært på do må vi vaske hendene, sånn at vi ikke får bakterier. Hvis vi spiser uten å vaske hendene først, kan vi bli syke av bakteriene. Noen mennesker dør til og med av det, sier tiåringen. Hun er glad for å lære disse tingene på skolen.

Les mer om Redd Barnas arbeid i Haiti her >

Se mer om Rose og Redd Barnas skolesatsning i Haiti her: