Foto: REUTERS/Khaled Abdullah fra AlertNet
Motstandere av president Saleh i Jemen brenner et dekk utenfor et statlig oljeselskap i mai i år. Helt siden januar har folk demonstrert for å få presidenten til å gå av, og nå feirer de at han er i Saudi-Arabia for behandling etter bombeangrepet sist uke. Sivilbefolkningen rammes av den usikre situasjonen i Jemen.

Taif (13) bor sammen med sine foreldre I Al-Hawta-distriktet i Lahj, sør i Jemen. I over to uker har hun brukt rommet sitt som lekeplass for flere enn 30 jenter i nabolaget. Hver ettermiddag klokken fem inviteres de hjem til henne for å være med på aktiviteter.

– Vi kan ikke leke i gaten fordi det ikke er trygt, så jeg fant ut at jeg kunne få alle jentene hjem til meg. Det er ikke så god plass her, men vi føler oss i hvert fall tryggere, forteller Taif.

Moren til Taif, Eman, støtter datterens ønske om å skape en trygg lekeplass. – Jeg er så glad for at Taif gjør dette, og dermed skaper forandring for andre barn. Barna leker og man kan se at de er veldig glade for å få være med på lekestundene, sier Eman.

På grunn av uroen i Jemen setter Redd Barna i gang aktiviteter for barna, slik at de kan takle den vanskelige situasjonen. Der det ikke er mulig å etablere trygge lekeplasser utendørs eller i andre lokaler, samarbeider Redd Barna med familier i området. Taifs familie er én av dem som har åpnet dørene for barna i nabolaget. 

– Det var meningen at vi skulle møtes en times tid hver dag, men fordi jentene liker det så godt bruker vi mer enn fire timer hver dag på å leke og synge. Vi har mye moro sammen helt til det blir kveld, sier Taif. Hun ønsker å fortsette med aktivitetene gjennom sommerferien for å glede vennene sine.

Spent situasjon

Opprøret mot Jemens president Ali Abdullah Saleh startet for fire måneder siden. Presidenten har sittet ved makten i 33 år, og flere stammer, opposisjonen på venstresiden samt islamister har krevd at han går av. Saleh lovte at han ville gjennomføre reformer, men ville ikke gå av. Den 22. mai nektet han å skrive under på en avtale som ville bety at han måtte gå av innen 30 dager. De siste to ukene har det vært stadig hardere kamper mellom presidentens tilhengere og motstandere.

Fredag 3. juni ble presidenten og flere regjeringsmedlemmer såret i et rakettangrep mot presidentpalasset, og Saleh fikk i går medisinsk behandling i Saudi-Arabia. Sju mennesker ble drept i angrepet. I dag har Salehs motstandere feiret at han er ute av landet, og de håper dette er starten på en ny tid i Jemen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Usikkert for sivilbefolkningen

Det er for øyeblikket usikkert hvor mange sivile som har blitt drept eller skadet i kampene som har foregått den siste tiden. Redd Barna antar at både barn og voksne er rammet, og at barn rammes av både fysiske og psykiske problemer som følge av situasjonen. De fleste har rømt ut av de verste konfliktområdene og bor hos slektninger andre steder i eller utenfor hovedstaden. Muligheten til å bevege seg rundt og frakte gods er begrenset, og det er mangel på helsetilbud og andre tjenester. Butikkene er stengte og det er mangel på mat, vann, drivstoff og gass til matlaging.

Redd Barna forsøker å nå ut til så mange som mulig når det er stans i kampene, for å dele ut rent drikkevann i bydelen Hasabah i Saana. Vi jobber også med å opprette trygge lekeplasser, slik at barn får en pause fra den alvorlige situasjonen som omgir dem og kan bearbeide vanskelige opplevelser.