Foto: Redd Barna/Jensen Walker
Redd Barna er i ferd med å gi livreddende nødhjelp til 20 prosent av den rammede befolkningen i Miyagi, Fukushima og Iwata. Dette er de områdene av Japan med de største ødeleggelsene etter jordskjelvet og tsunamien. Byen Ishinomaki er så å si slått til pinneved i naturkatastrofen.

Den siste ukens usedvanlig kalde vær og snø i det katastroferammede området gjør behovet for humanitær hjelp enda større.

– Det vi har sett de siste dagene har overbevist oss om at vi må trappe opp nødhjelpen. Vi har sett barn lide i kulden uten tilgang på livsviktige ting som rent vann og mat. I helgen har vi delt ut tepper, og våre eksperter i Tokyo er i ferd med å planlegge hvilke andre nødhjelpsartikler vi også skal dele ut, sier Steve McDonald, som leder Redd Barnas nødhjelpsoperasjon i Japan. 

Utvider nødhjelpen

Ettersom nødhjelpsekspertene våre reiser oppover kystlinjen fra Sendai, kommer de stadig over områder med svært store humanitære behov. Her er det mange familier som mangler essensielle ting som mat, gass til å koke mat på og klær i sprengkulden.

– Vi skal gjøre alt som står i vår makt for å fylle disse behovene, samtidig som vi fortsetter å fokusere på barns beskyttelse slik vi har gjort så langt. Som nødhjelpsarbeidere må vi være fleksible og fylle de største behovene ettersom de dukker opp, sier McDonald.

Samtidig fortsetter vi arbeidet med å sette opp barnevennlige sentre i Sendai. Der får barna den nødvendige psykososiale støtten til å takle redselen, usikkerheten for fremtiden og de dramatiske opplevelsene under naturkatastrofen – da barna så verden rase sammen rundt seg. På de barnevennlige områdene kan barn leke og lære sammen med jevnaldrende i trygge omgivelser under overoppsyn av spesialtrenede voksne. Slik får barna rutiner og litt mer normalitet tilbake i hverdagen, samtidig som foreldrene får kjærkommen tid til å starte det møysommelige arbeidet med å bygge opp familiens hverdagsliv igjen.

Foto: Redd Barna/Ian Woolverton
Hina (5) bor hun sammen med familien på et evakueringssenter. Der savner hun vennene i barnehagen.

Sulten og kald

Fem år gamle Hina er ett av 100 000 barn som er rammet av naturkatastrofen i Japan.

– Jeg er sulten og kald, sier hun.

Sammen med moren Kanako og lillebroren Sena står hun i kø ute i kulden for å få et måltid kokt ris og misosuppe. Familien bor på et evakueringssenter, og Hina er utålmodig etter at livet skal komme tilbake til det normale.

– Jeg er veldig lei meg for at jeg ikke kan leke med vennene mine fra barnehagen. Hvis jeg kunne gjort hva som helst, ville jeg gjerne ha syklet på sykkelen min eller tegnet en sjiraff. Jeg er veldig glad i å tegne fargerike dyr, sier Hina.

Redd for barna

Mamma Kanako prøver å underholde datteren samtidig som hun passer på babybroren Sena. Men selv er hun utslitt og engstelig. Hun bekymrer seg for at barna ikke får nok mat. Familien står i kø utendørs opp til to timer tre ganger om dagen for å få frokost, lunsj og middag.

– Jeg er veldig bekymret for at barna ikke får i seg nok nærlig, sier Kanako.

Samtidig prøver hun å ikke engste seg for krisen i atomreaktoren i Fukushima. Men den dukker hele tiden opp i tankene hennes.

– Det er ekstremt skummelt. Jeg er redd for å ta barna med ut på grunn av strålingsfaren. Vi må være forsiktige for ikke å få den på huden, sier Kanako.

Hina er mest lei seg for at hun har mistet en helt spesiell blomst.

– Jeg fikk en blomst fra barnehagen. Den var veldig spesiell. Jeg pleide å vanne den hver dag. Men den ble ødelagt i jordskjelvet, forteller Hina.

Foto: Redd Barna/Ian Woolverton
Mamma Kanako står i kø i kulden utendørs sammen med Hina (5) og babyen Sena i opptil to timer tre ganger om dagen for å få mat. Hun er redd for at barna ikke får i seg nok mat.