Foto: REUTERS/Reuters TV fra AlertNet
Haitis hovedstad Port-au-Prince ligger i ruiner og hjelpearbeidet er vanskelig. Redd Barna jobber nå på spreng med å sikre de jordskjelvrammede barna som er på egenhånd i byen den nødvendige beskyttelsen.

– Dette er en utrolig traumatisk opplevelse for barna på Haiti. Vi tror at opp til to millioner barn er berørt. Den følelsesmessige belastningen de er utsatt for, kan vare hele livet, sier Redd Barnas britiske nødhjelpssjef Gareth Owen.
 
Han er særlig bekymret over meldinger om at barn som overlevde jordskjelvet, sover ute blant de omkomne. Mange har mistet kontakt med familien sin og må nå klare seg på egen hånd. 
 
– Vi må anta at en del små barn og barn som er i sjokk nå sover ute. Barna har vært utsatt for traumatiske opplevelser og er ikke i stand til å ta være på seg selv, sier markedsjef Tove Hauge i Redd Barna.

Barn kan bli utnyttet

Halvparten av befolkningen i Haiti er barn. Derfor er det grunn til å tro at mange barn er berørt. Nå må barn som er alene få beskyttelse raskt.

Foto: Redd Barna/Kate Conradt
De første hjelpesendingene fra Redd Barna ankommer flyplassen i Haitis naboland Den dominikanske republikk.

Barna må få et trygt sted å være, mat og medisiner. Det er også viktig å opprette trygge lekeområder der barna kan bearbeide traumene fra naturkatastrofen gjennom lek og læring sammen med jevnaldrende under overoppsyn og veiledning fra voksne.

Redd Barna vil prøve å samle barn i skoler og barnehager, som ikke er ødelagt i skjelvet. Så starter arbeidet med å finne pårørende til barna som nå virrer rundt alene. Vi vil også arbeide med å gi barna psykososial støtte.

På linje med tsunamien

Redd Barna har arbeidet på Haiti siden 1978. Søren Pedersen, leder for alt nødhjelpsarbeid i internasjonale Redd Barna, forteller at våre lokale hjelpearbeidere opplever en svært kaotisk situasjon med enorme ødeleggelser.  

Foto: Redd Barna/Kate Conradt
Redd Barna er særlig bekymret over meldinger om at barn som overlevde jordskjelvet, sover ute blant de omkomne.
– Jordskjelvet rammet et svært tett befolket område. Ødeleggelsene er trolig på linje med områdene som ble hardest rammet av tsunamien i Asia for fem år siden, sier Pedersen.

Fanget i ruinene

– Det er ødeleggelser overalt. Fremdeles er det meget vanskelig for nødhjelpsarbeidere å nå fram til skadede mennesker som ligger fanget i ruinene, sier Ian Rodgers, nødhjelpsekspert i Redd Barna. Han var i Haiti da jordskjelvet rammet.
 
Den første fasen av hjelpearbeidet handler om ren livredding – å sørge for at de som er rammet får vann, mat og basisutstyr som de trenger for å overleve.
 
– Vi deler ut såkalte husholdningspakker, med kokekar, vannkanner, tepper, plast til midlertidig husly med mer, forteller Søren Pedersen.