Foto: Redd Barna/Luca Kleve-Ruud
Det bor omtrent 350 000 syriske flyktninger i nabolandene, et tall som forventes å øke til over 700 000 i slutten av året. Flere av tusen av barna får ikke gå på skolen.

I Irak og Libanon står nå mer enn 40 000 syriske flyktninger uten et skoletilbud. Mens det egentlige antallet barn utenfor skolen antas å være mye høyere fordi mange flyktninger ikke tør å registrere seg.

– Det er et skrikende og sterkt økende behov for utdanning for tusenvis av barn som er drevet på flukt fra Syria. Skoleåret er i ferd med å starte og familiene er desperate etter å få barna sine inn i skolen. Det er dessverre ikke nok skoler til å ta imot alle barna og ikke nok finansielle midler til å dekke kostnadene, sier Redd Barnas generalsekretær, Tove R. Wang. 

Wang sier at barna allerede har vært igjennom mye. Nå trenger barna stabilitet og struktur i hverdagen sin, noe de kan få gjennom utdanning. 

700 000 flyktninger ved årsskiftet

Det bor omtrent 350 000 syriske flyktninger i nabolandene, et tall som forventes å øke til over 700 000 ved slutten av året.

– Halvparten av flyktningene fra Syria er barn. Mange står i fare for å gå glipp av et helt skoleår. Barna har fått livet sitt snudd på hodet, vært utsatt eller vitne til grusomme hendelser, levd midt oppi bomberegn, levd uten nok mat og sett familiemedlemmer blitt drept. Nå trenger barna sårt å normalisere hverdagen sin, sier Wang.
 

Foto: Hedinn Halldorsson/ Redd Barna
I Irak og Libanon står nå mer enn 40 000 syriske flyktninger uten et skoletilbud. Mens det egentlige antallet barn utenfor skolen antas å være mye høyere fordi mange flyktninger ikke tør å registrere seg. Bildet viser Hadi i sitt midlertidige hjem på en skole i nord Libanon.

18 måneder uten skoltilbud

Syriske familier nevner utdanning som ett av deres mest akutte behov. Mange foreldre har ikke hatt mulighet til å sende barn til skolen de siste 18 månedene. Redd Barna har tidligere erfart at barn som går uten skolegang over lengre tid, står i fare for aldri å returnere til skolen igjen. En risiko for at en hel generasjon vil gå tapt.

Til tross for barns akutte behov for å returnere til skolebenken, er ikke skolen tilgjengelig for alle barna. I én av flyktningleirene i Irak går så mange som 1000 barn glipp av verdifull utdanning.

Overfylte skoler

I Libanon og Jordan er skolene allerede overfylte. Alle tre nabolandene opplyser om at førskole- og barnehagetilbudet er ekstremt begrenset. I Libanon står mer enn 40 000 barn uten skole, mens mindre enn 14 000 har registrert at de har gjenopptatt skolearbeidet.

Unicef og Redd Barna har hjulpet 7000 med å registrere seg på offentlige skoler. I Libanon har UNCHR, Unicef og Redd Barna hjulpet 7500 barn med å registre seg på skolen, utdelt skolemateriell og skolestipend, for å støtte familier som ikke kan betale skolepengene sine. Redd Barna arbeider også med partnere for å opprette trygge lekeområder for barna.

Den samlede innsatsen har gjort skolesituasjonen for flyktningbarna bedre, med mangelen på finansielle midler gjør at både skoler og organisasjoner vil kunne sakke akterut i arbeidet.

Redd Barna har sendt ut en internasjonal appell på 177 millioner kroner for nødhjelpsarbeidet for syriske flyktninger. Det som samles inn vil gå til å sikre at barn og deres familier har tilgang til grunnleggende helsetjenester, utdanning, mat, hygiene- og ernæringsartikler, husly, før den kalde vinteren setter inn. 

Redd Barna arbeider også for at barn får beskyttelsen de trenger, og får støtten og omsorgen de trenger for å komme seg igjennom krisen. Redd Barna har arbeidet i regionen i over 60 år.